Uitdager opent aanval op president in strijd om vrouwelijke kiezer

Nu is het Romney tegen Obama

Zeven maanden voor de presidentsverkiezingen gaat nu de campagne ‘Romney versus Obama' van start. En die strijd belooft hard te worden.

Mitt Romney (65) kan zijn geld en energie steken in de race naar het Witte Huis. Nu hij zo goed als zeker de Republikeinse nominatie op zak heeft, kan hij zich focussen op twee zaken: het verenigen van de Republikeinse partij en de strijd tegen president Barack Obama (50).

En over dat laatste laat hij geen gras groeien. Enkele uren nadat Romneys enige serieuze rivaal, Rick Santorum, de handdoek in de ring had gegooid, viel Romney Obama al frontaal aan. Op campagne in Pennsylvania, de thuisstaat van Santorum, hekelde hij Obama als een zwakke leider die zich schaamt voor de grootsheid van Amerika en de voorkeur geeft aan een Europese stijl van socialisme boven vrij ondernemerschap. Volgens Romney probeert de president vooral het land te verdelen. ‘In zijn campagne zoekt hij stelselmatig Amerikanen uit die hij kan aanvallen en beschuldigen.'

Op zijn beurt voerde Obama campagne in Florida, een van de staten die bepalend zijn voor de einduitslag. In een toespraak aan de Florida Atlantic University pleitte hij voor een hogere belastingschaal voor miljonairs. Het voorstel stuit op fel protest bij de Republikeinen, onder wie multimiljonair Romney, en zal vermoedelijk nooit door het Congres raken, maar Obama maakt er wel een belangrijk verkiezingsthema van.

‘Welke richting willen we met dit land uit? Het is tijd dat we kiezen', vertelde de president aan een groep studenten. ‘Willen we belastingvoordelen blijven geven aan de rijkste Amerikanen zoals ik, of Warren Buffett of Bill Gates? Mensen die het niet nodig hebben en er evenmin voor hebben gevraagd? Of willen we blijven investeren in onderwijs, wetenschap, onderzoek en zorg? Die keuze moeten we maken.'

Vrouwen

In de meeste peilingen is president Obama nipt favoriet om zichzelf voor vier jaar op te volgen. Volgens de jongste peiling van de Washington Post/ABC News wil 51 procent van de respondenten voor Obama stemmen. 44 procent zou voor Romney kiezen.

Opvallend is dat Obama ook beduidend hoger scoort dan Romney bij de vrouwelijke kiezers. Volgens een recente peiling staat Obama daar met 19 procentpunten op kop.

Romney zal zich dus in het komende half jaar op de vrouwelijke kiezer moeten richten om de kloof te dichten. De Democraten wijzen graag op de vrouwonvriendelijke standpunten van de Republikeinen over thema's als abortus en gezondheidszorg.

‘Ik hoor hier en daar de term war on women vallen', zei Romney gisteren op een campagnebijeenkomst in Wilmington, Delaware, waar hij ook een tiental vrouwelijke bedrijfsleiders sprak. ‘De echte oorlog tegen vrouwen is gevoerd door de regering-Obama met haar mislukte economisch beleid.'

Hij wijst erop dat vooral vrouwen hun baan hebben verloren sinds Obama aan de macht kwam. Het is maar de vraag of hij met deze boodschap vrouwen over de streep kan trekken.

De voormalige gouverneur van Massachusetts staat ook voor de grote uitdaging alle kiezers binnen de verdeelde Grand Old Party (GOP) achter zich te scharen. De Republikeinse partijtop is opgelucht dat Santorum uit de race is gestapt (alleen een gematigde kandidaat maakt volgens hen kans Obama te verslaan), maar kan Romney de oerconservatieve Santorum-fans overtuigen op hem te stemmen? Santorum dwong Romney de voorbije maanden meer conservatieve standpunten aan te nemen over abortus, maar ook over Iran. Het is nu afwachten of hij die conservatieve toon aanhoudt.

Swingstates

In november zal het vooral draaien om de zogenaamde swingstates, ook wel battleground states genoemd. Die staten kunnen zowel in het kamp van Obama als van Romney vallen. Romney kan nu zijn dollars investeren om hier reclame te voeren. Zo zette zijn campagneteam een video op het net waar Obama de schuld krijgt van de hoge werkloosheidcijfers in de staat Florida.

Nog in 19 staten worden er de volgende weken Republikeinse voorverkiezingen gehouden. Newt Gingrich en Ron Paul dingen nog mee naar de nominatie, hoewel ze nooit de vereiste 1.144 afgevaardigden kunnen verzamelen tegen de conventie in augustus.

‘De echte oorlog tegen de vrouwen is gevoerd door de regering-Obama met haar mislukte economisch beleid'