De koersval van Dexia vormt voor Arco, de financiële poot van het ACW, een steeds zwaardere kostenpost. Dat is het gevolg van 'financiële spitstechnologie'.

FINANCIEN

Van onze redacteurDe koersval van Dexia is onder meer voor de groep Arco, de financiële poot van het ACW, slecht nieuws. Niet alleen wordt de huidige participatie week per week minder waard, Arco is bovendien verplicht aandelen Dexia te kopen tegen koersen die de jongste weken fors hoger liggen dan de beurskoers.

Uit de recentste meldingen aan de beurswaakhond CBFA blijkt dat Arcofin, een dochter van Arco, eerder deze maand aandelen Dexia kocht voor 16,76 euro per aandeel, of grofweg het dubbele van de huidige koers. Die aanpak van één-aandeel-voor-de-prijs-van-twee is het gevolg van een complex optieprogramma dat Arco heeft opgezet in de hoop een extra centje te verdienen.

Voorheen kocht Arco zijn aandelen Dexia gewoon direct op de beurs. Dat is een ouderwetse manier van handelen die het voordeel heeft dat op elk moment ingespeeld kan worden op een stijgende of dalende beurs. Arco ruilde die ouderwetse stijl in voor een gesofisticeerde aanpak, gebaseerd op afgeleide producten. Het programma is onder meer gebaseerd op het onderschrijven van put-opties. Daarmee garandeert Arco dat het bereid is het aandeel Dexia tegen een vaste prijs te kopen, los van de beurskoers. Het onderschrijven van zo'n put levert overigens een premie op.

Zolang het goed gaat, is er potentieel aan verdiend, maar wanneer de koers slechter presteert dan de verwachting, is Arco verplicht aandelen te kopen boven de marktprijs. Dat verklaart waarom Arco vooral de laatste twee maanden aandelen kocht tegen 15euro en meer, terwijl de beurskoers van Dexia richting 8euro afgleed.

Het programma leverde Dexia initieel extra rendement op (zie grafiek), maar op basis van de meldingen bij de beurswaakhond CBFA blijkt dat de balans tot nu toe negatief is. Sinds september vorig jaar telde Arco 56,8 miljoen euro neer voor aandelen die het rechtstreeks op de beurs voor minder had kunnen kopen. Het belangrijkste nadeel van de complexe beleggingstechnologie is dat Arco met handen en voeten gebonden is. Op een ogenblik dat je volgens de beurswijsheid beter van de beurs wegblijft -never catch a falling knife- koopt Arco contractueel aandelen bij.

Francine Swiggers van Arco geeft de nadelen daarvan toe, maar wijst erop dat de beurskoers van Dexia momenteel abnormaal laag is door speculerende shorters. 'Vanaf augustus zitten we trouwens aan goedkopere contracten vast. Sommige contracten lopen tot 2009 of 2010', zegt Swiggers. Dat belet niet dat ook die lagere aankoopprijs boven de tien euro ligt. Zolang de koers van Dexia onder dat niveau blijft noteren, tikt de (negatieve) teller aan.

Het herstel van de koers van Dexia hangt af van de omvang van de te nemen minwaarden op de Amerikaanse dochter FSA.

Arco heeft een belang van circa 18procent in Dexia. Dat is op basis van de huidige beurskoers nog maar 1,7 miljard euro waard. In mei vorig jaar, toen het aandeel Dexia nog flirtte met de 25euro-grens, was dergelijk pakket nog ruim 5miljard waard. Swiggers wijst erop dat Arco de deelneming conservatief heeft geboekt en dat er belangrijke reserves zijn, zodat de coöperatieve aandeelhouders zich absoluut geen zorgen moeten maken.

Doordat de middelen van Arco om bij te kopen niet onbeperkt zijn, loert een theoretisch Frans gevaar om de hoek. De Franse staatsarm CDC zou van de huidige koersen gebruik kunnen maken om zijn belang fors te verhogen. CDC heeft sinds de verplichte insidermeldingen nog niets gemeld.

Ook voor verzekeraar Ethias is de koersval van Dexia slecht nieuws. Voor Ethias dreigt een heuse aderlating, mocht de koers van Dexia gedurende enkele jaren niet herstellen.