Blutch maakt stripfestival Angoulême weer spannend

De Vlamingen deden het goed op het stripfestival van Angoulême, dat dit jaar verraste met gevarieerde tentoonstellingen.

Van onze medewerker

De caféstand ‘Chez les flamands' was opnieuw van de partij; Bob et Bobette, dat in Frankrijk niet te koop is, ging er vlotjes over de toonbank. Het Vlaams Fonds voor de Letteren (VFL) heeft duidelijk de juiste toon gevonden voor het stripfestival van Angoulême, zowat het Cannes van de strip.

Om in de prijzen te vallen, was het nog iets te vroeg, al waren zowel Kinky en Cosy van Nix als De maagd en de neger van Judith Vanistendael genomineerd. Maar het publiek én de uitgevers hebben zin in meer vertalingen van Vlaamse strips. Ergens waar je niet wil zijn van Brecht Evens, dat al in het Frans is vertaald, krijgt nu ook een Engelse uitgave; De maagd en de neger van Judith Vanistendael, al in het Frans en in het Italiaans te koop, komt er nu ook in een Engelse, Spaanse en Duitse vertaling. Bij de nieuwe namen van het VFL was er veel vraag naar Conz (De tweede kus) en Maarten Vande Wiele (I love Paris/I hate Paris). Er was zelfs belangstelling voor Cowboy Henk, hoewel het VFL deze Vlaamse strip niet actief promoot.

Het stripfestival zelf scoorde voor het eerst sinds lang weer met een gediversifieerd aanbod boeiende tentoonstellingen. Dat had alles te maken met Blutch of Christian Hincker, de Fransman die vorig jaar de prestigieuze Grote Prijs wegkaapte, hoewel hij nog maar 42 is. De winnaar van die prijs mag telkens het programma van het jaar erop mee samenstellen. Blutch, die al jaren als een geniale tekenaar geldt, is ook een veelgevraagde illustrator, die zichzelf constant in vraag stelt. Dat bleek duidelijk uit de retrospectieve van zijn werk, dat in geen enkel museum voor hedendaagse kunst zou misstaan.

Het was zijn idee om een expo te wijden aan Fabio Viscogliosi, die als Fabio signeert. Deze Franse kunstenaar maakt alternatieve strips, maar ook kinderboeken, illustraties, tekenfilms en installaties. En hij heeft al ettelijke cd's opgenomen. Fabio valt op door zijn vreemde, minimalistische universum, dat iets van Goya en Topor heeft maar ook van de psychedelische strips van Jim Woodring.

De overzichtstentoonstelling Dessinateurs d'humour gaf dan weer een knap overzicht van twee eeuwen satirische en humoristische tekenaars, van Daumier over de New Yorker tot de generatie van Sempé. Die laatste kreeg trouwens een ‘Fauve d'or' voor zijn hele oeuvre, waarbij hij verrassend benadrukte dat hij geen striptekenaar is, hoewel hij in zijn beginjaren heel wat ‘stripachtig' werk heeft gemaakt.

VERNIEUWD STRIPMUSEUM

Er was in Angoulême ook veel belangstelling voor het compleet vernieuwde stripmuseum CIBDI. Dat pakt uit met een ruimere locatie, waar de permanente collectie niet langer aan de muren hangt, maar alleen nog in vitrines ligt. Dat maakt het veel makkelijker om originelen, schetsen, tijdschriften en albums te vergelijken.

Het CIBDI is bovendien weer toonaangevend doordat het chronologische en het thematische parcours allebei gebruik maken van beeldschermen met interviewfragmenten, verwante tekenfilms en dies meer. In fraaie zithoeken kunnen de bijbehorende strips ter plekke worden gelezen.

De rijke collectie van het CIBDI — zo'n 8.000 originelen — wordt ook uitgespeeld in Cent pour cent, de eerste belangrijke tentoonstelling sinds de heropening. Het museum vroeg honderd toonaangevende auteurs om een strippagina uit de collectie te kiezen en er via een eigen strippagina de confrontatie mee aan te gaan. De collectie, met talloze Amerikaanse en Franse meesters én Belgische grootheden als Hergé en Franquin, wordt zo maximaal uitgespeeld, terwijl ook hedendaagse auteurs van overal aan bod komen.

Het resultaat is zo divers dat er amper een lijn in te trekken is. Sommige auteurs komen verschillende keren aan bod, er zitten echte hommages tussen (zoals François Schuiten aan Paul Cuvelier) maar ook tal van knipogen en parodieën, en zelfs eigenzinnige interpretaties (zoals Scott McCloud). Maar hier — vooralsnog — geen Vlamingen.

www.bdangouleme.com

www.citebd.org

Sport
 1. Maryna Zanevska wordt derde Belg op WTA-ranking na Wickmayer en Flipkens
 2. David Goffin evenaart met elfde plaats zijn beste ATP-ranking
 3. Van Damme speelt gelijk, kapitein Ciman verliest vlak voor play-offs
 4. BUITENLAND. Kompany keert terug met gelijkspel, Atletico verliest topper
 5. Hamilton zegeviert tijdens GP van de USA en nadert op Rosberg
 6. Mamelodi Sundowns wint CAF Champions League
 7. VIDEO. Standard dolt met weerloos Waasland-Beveren
 8. VIDEO. AA Gent lijdt onwaarschijnlijke nederlaag in blessuretijd op Eupen
 9. Mathias Vosté schaatst Belgisch record op 500 meter
 10. Fransman Lebesson kroont zich tot Europees kampioen tafeltennis
 11. GP van de USA: startgrid
 12. VIDEO. Matig Genk pakt in slotfase scalp van STVV na frommelgoal
 13. Inter-coach de Boer: ‘Weet niet of ik woensdag nog trainer ben’
 14. Video Mark Cavendish die wint op een F1-circuit, dat ziet er zo uit
 15. Jonas Coreelman bevestigt uitstekende vorm in Aken met nieuw persoonlijk record
 16. Lecluyse wint 200 meter wisselslag in Compiègne
 17. Olympic Essenbeek Halle en AC Meetjesland winnen opener CrossCup in Gent
 18. De Ketele en De Pauw bezorgen België zesde medaille op EK piste
 19. Vasil Kiryienka pakte de bloemen in Chrono des Nations
 20. Pieter Devos leidt in Wereldbeker na vierde plaats in Helsinki