Een gekkenhuis in de EU, kan dat?

Analyse IS DE ITALIAANSE DEMOCRATIE IN GEVAAR? Het hoogste bestuursorgaan van de rechterlijke macht werkt aan een document waarin staat dat 'de democratie in Italië in gevaar is'. Nog nooit sprak het zich zo heftig uit over de effecten van Berlusconi's handelen op de rechtsstaat.

Van onze correspondent

in Italie

Zo maar wat recente feiten van de maand maart. Het Italiaanse parlement heeft woensdagavond een wet aangenomen die premier Silvio Berlusconi voor anderhalf jaar vrijwaart van juridische vervolging wegens corruptie, omkoping en belastingfraude.

De vier belangrijkste actualiteitenrubrieken van de publieke televisie Rai mogen niet meer uitzenden in de aanloop naar de regionale verkiezingen van 28 en 29 maart. De regering is bang voor te kritische journalistiek.

De kieswet is afgelopen weekend, vlak voor de regionale verkiezingen, inderhaast aangepast om een te late inschrijving van Berlusconi's partij Volk van de Vrijheid in de regio Latium te herstellen. De rechter weigert deze wetswijziging toe te passen.

Deze en andere recente gebeurtenissen hebben de Italiaanse rechters ertoe gebracht de noodklok te luiden.

De Raad van de Rechtspraak, het hoogste bestuursorgaan van de rechterlijke macht, werkt aan een document waarin staat dat 'de democratie in Italië in gevaar is'. Nog nooit sprak het zich zo heftig uit over de effecten van Berlusconi's handelen op de rechtsstaat. De Raad wil met het document de rechters beschermen tegen de herhaaldelijke aanvallen door premier Silvio Berlusconi, die de magistraten met grote regelmaat als communisten en rode toga's omschrijft.

De Raad spreekt van 'voorvallen van laster en beïnvloeding van de magistratuur en van individuele rechters die totaal onacceptabel zijn'. 'Het evenwicht tussen de diverse machten binnen de staat, waarop de democratische ordening van dit land is gefundeerd, is in gevaar'. Het respect voor de rechterlijke macht moet worden hersteld, aldus de Raad.

Is het echt zo erg gesteld met de Italiaanse rechtstaat? Is de democratie in gevaar?

In Italië bestaan alle controle-instituties nog altijd. Het parlement controleert de regering. De president toetst de door het parlement aangenomen wetten aan de grondwet. Het Grondwettelijk Hof kan dat desgevraagd nogmaals doen. En er is een pluriforme schrijvende pers die deze processen van commentaar voorziet.

In theorie bestaat de rechtsstaat. Ook de democratie functioneert in theorie, omdat er om de zoveel tijd verkiezingen zijn waarbij nieuwe volksvertegenwoordigers worden gekozen. Het probleem is echter dat al die instellingen met hun checks and balances permanent onder druk staan. Rechters en journalisten worden door de regeringspartijen bestookt. Het parlement en de regering, zo wordt steeds duidelijker, blijken geïnfiltreerd te zijn door de maffia.

Controlemechanismen als pers, rechterlijke macht, de president of het parlement die kritiek leveren, worden belachelijk gemaakt en gedelegitimeerd. Zij moeten zich realiseren, zo stelt Berlusconi, dat zij ondergeschikt zijn aan de premier, die door het soevereine volk gekozen is. Wie de leider dwarsboomt, moet boeten.

Zo zijn lastige magistraten volgens Berlusconi behalve 'een Talibanbende met subversieve doelen' ook 'een gedegenereerde mensensoort'. 'Ze zouden zich moeten schamen', zei hij onlangs, nadat de baas van de rampenbestrijding werd aangeklaagd vanwege corruptie.

Journalisten zijn volgens de premier 'communisten'. Berlusconi ervaart ook de president van de republiek, Giorgio Napolitano, als een sta-in-de-weg. En dankzij een wetswijziging is de rol van parlementsleden zo goed als uitgespeeld: de partijleiding bepaalt de kieslijsten, de kiezer is de voorkeurstem uit handen genomen.

De afgelopen jaren beïnvloedde Berlusconi de rechtsgang ingrijpend door de verjaringstermijnen te verkorten. Hierdoor wist de Italiaanse premier aan diverse veroordelingen te ontsnappen. Toen hij zijn onschendbaarheid eind november verloor, dreigde hij de procesduur van alle rechtszaken aan limieten te binden. Tienduizenden verdachten zouden hierdoor hun vonnis kunnen ontlopen. Mede dankzij dit pressiemiddel is hij er deze week in geslaagd om via een andere, mildere weg onder vervolging uit te komen.

Volgens de Raad van de Rechtspraak is het zeer ondermijnend als de premier zich openlijk laatdunkend over de gerechtelijke macht uitlaat. 'Het kan de publieke opinie tot de overtuiging brengen dat de rechters niet de garanties bieden die ze moeten bieden. En dat leidt tot een ernstige beschadiging van het prestige en de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht.'

Om die reden heeft ook de Italiaanse president Giorgio Napolitano al herhaaldelijk opgeroepen tot 'een sereen en constructief klimaat'. Napolitano heeft de jongste jaren als geen ander ervaren hoe groot de druk is die Berlusconi uitoefent om wetten door te duwen die niet in overeenstemming zijn met de grondwet.

Afgelopen weekend bezweek de Italiaanse president onder die pressie. Hij keurde de discutabele reparatie van de kieswet goed. Het feit dat een bestuursrechter later besloot de wet niet toe te passen, geeft aan dat Napolitano's beslissing niet onomstreden is.

Oppositiepoliticus en ex-magistraat Antonio di Pietro riep daarom deze week op tot een ontslagprocedure voor Napolitano. De 84-jarige Napolitano zei gisteren bij een bezoek aan een universiteit in Rome: 'Hier bij u, aan de universiteit, heerst tenminste een civiel klimaat. Elders is het een gekkenhuis.'

De vraag of er binnen de EU plaats is voor een 'gekkenhuis', een wankelende rechtsstaat, is niet actueel in Europa. Geen politicus of diplomaat haalt het in zijn hoofd om zich te bemoeien met de gang van zaken van een bevriende democratie en oprichter van de EU.

Sport
 1. Video Dendoncker kan met Anderlecht kloof slaan: "Zou mooi zijn"
 2. GP van de USA: eerste oefensessie: Mercedes dominant, Hamilton snelste
 3. Video Neymar zet krabbel onder hallucinant contract bij Barcelona
 4. Video Preud'homme: "In België is geen enkele ploeg favoriet tegen Club in Brugge"
 5. Oostenrijkse nationale doelman is zes maanden out
 6. Courtois tegen Batshuayi: "Schrijf om te beginnen mijn naam eens juist!"
 7. Guardiola stelt Vincent Kompany gerust
 8. Foto Kerber is “Speelster van het Jaar” en poseert samen met collega’s voor start van Finals
 9. Minsk gaat Europese Spelen van 2019 organiseren
 10. Keukeleire sneuvelt met de meet in zicht in Abu Dhabi
 11. Limburg United strikt IJslander Vihjalmsson maar verliest Vanwijn
 12. Kerber leidt rode groep, Radwanska voert witte groep aan op WTA Finals
 13. Match Of The Day-presentator Lineker zwaar aangevallen na uitspraken over vluchtelingen
 14. Yannik Reuter stoot door naar halve finales in Brest
 15. Nieuw contract en monsteropstapclausule voor Carrasco
 16. Geen medaille voor Pieter Timmers op 100m in Singapore
 17. Video Ferrari-piloot Kimi Raikkonen blikt vooruit naar de GP van de USA
 18. Zondag Wereldbeker op de Cauberg: Generale repetitie voor WK 2018
 19. Tom Meeusen: “Ik kan alleen maar zeggen dat ik mijn best doe”
 20. Emma Meesseman wint Europese Supercup