Computerpionier Jack Tramiel (83) overleden

Commodore 64 verliest vader

Het overlijden van Jack Tramiel zorgt voor een golf van Commodore 64-nostalgie. Geen wonder, want de C64 is volgens sommige cijfers nog steeds de best verkochte home computer ooit.

Van onze redacteur

Jack Tramiel is niet meer. Maar zijn meest succesvolle product, de Commodore 64, weigert koppig om te sterven. En dat heeft het te danken aan een bijzonder bezielde fanbasis van mensen die op dit apparaat hun eerste stappen in het computertijdperk zetten.

Wist u bijvoorbeeld dat u kunt tweeten met zo'n 30 jaar oude computer? Een Belgische ingenieur maakte dat mogelijk. Andere enthousiastelingen ontwikkelen emulatie-software, die toelaat om oude C64-spelletjes te draaien op een Windows PC en op een iPad.

Het heengaan van Jack Tramiel maakt niet de emoties los die het overlijden van Steve Jobs vorig jaar veroorzaakte. De gloriedagen van Tramiel liggen namelijk al wat verder achter ons. Maar in de pioniersdagen van de computer waren de twee aan elkaar gewaagd. Jobs gaf ons de Apple II en de Macintosh, Tramiel gaf ons de Commodore 64 en de Atari ST.

Qua levensverhaal hoeft Tramiel niet onder te doen voor Jobs, of gelijk wie. Hij werd in 1928 in Polen geboren als Jacek Trzmiel. Zijn Joodse familie belandde na de Duitse invasie eerst in het ghetto in Lodz en daarna in Auschwitz. Dr. Joseph Mengele onderzocht hem en stuurde hem door naar het werkkamp Ahlem. Na de oorlog emigreerde hij naar de VS, waar hij taxichauffeur werd en vervolgens in 1954 een bedrijfje oprichtte dat schrijfmachines herstelde. In 1977 bouwde Commodore zijn eerste computer, de PET. Hetzelfde jaar dat Apple zijn Apple II uitbracht.

Het had heel anders kunnen lopen. Steve Jobs en Steve Wozniak hebben het prototype van de Apple II eerst aangeboden aan Commodore, maar Tramiel was niet geïnteresseerd. Ook het voorstel van Jobs dat Commodore Apple mocht kopen voor ‘een paar honderdduizend dollar', vond hij maar niks. Tramiel dacht dat Commodore goedkoper af zou zijn door zelf een computer te maken.

Dat werd dan de PET. Een behoorlijk succes, maar geen tophit. Het toestel bestond uit computer, toetsenbord en beeldscherm in één stuk. Dat beeldscherm was helaas zwartwit, terwijl de Apple II aan een kleurenscherm kon worden gekoppeld. Commodore paste daar een mouw aan met de VIC-20. Maar de grote doorbraak kwam er met de Commodore 64 in 1982. Uiteindelijk werden daar 22 miljoen stuks van verkocht.

‘Voor het eerst kon je een echte, programmeerbare home computer in huis halen voor een redelijke prijs', zegt Bart Stoffels, hoofdredacteur van PC Magazine. Het toestel werd ook in Vlaanderen enorm populair. ‘De reden daarvoor moet je niet te ver zoeken', zegt Stoffels. ‘Je kon er enorm veel spelletjes voor vinden.' Die spelletjes stonden op audiocassettes die gemakkelijk – en gratis – te kopiëren waren.

Populair bij muzikanten

Een computer ‘for the masses, not for the classes', dat was wat Tramiel op het oog had. Hij wilde de prijs zo laag mogelijk houden. Maar dat leidde tot een genadeloze prijzenoorlog met onder meer Atari en Texas Instruments, wat de inkomsten onder druk zette en zorgde voor zware spanningen aan de bedrijfstop. In 1984 verliet Tramiel zijn bedrijf. Korte tijd later maakte hij een onverwachte comeback in de computerbusiness: hij kocht zijn voormalige concurrent Atari en bouwde daar de al bijna even legendarische Atari ST computer. Deze ‘Macintosh van de arme' bleef jarenlang populair bij elektronische muzikanten, omdat hij was uitgerust met een MIDI muziekinterface. De Atari ST werd trouwens de grote concurrent voor de Commodore Amiga, die net na het vertrek van Tramiel werd gelanceerd.

Commodore ging failliet in 1994. Over de jaren zijn herhaalde pogingen gedaan om de mythische merknaam weer tot leven te wekken, onder meer door het Nederlandse computerbedrijf Tulip. Dat is nooit gelukt. Vandaag is er een bedrijf dat zich Commodore USA noemt en een ‘Commodore 64x'-computer verkoopt. Eigenlijk een gewone pc in een behuizing die lijkt op de oercomputer uit 1982. Zelfs de echte C64-nostalgici halen er veelal de neus voor op.

Mocht u op zolder nog een echte, originele C64 hebben, moeten we u trouwens teleurstellen: hij is geen fortuin waard. Daarvoor zijn er nog te veel in circulatie. ‘Een goed werkende C64 gaat voor ongeveer 100 euro', zegt Bart Stoffels. ‘Als u er nog een heeft, koester 'm dan. Maar doe 'm zeker niet van de hand.'

Qua levensverhaal hoeft Tramiel niet onder te doen voor Steve Jobs

Binnenland
 1. 'Als Magnette de geschiedenis wil ingaan als de doodgraver van België, is hij goed bezig'
 2. Verbod verkoop tabak aan min-zestienjarigen moeilijk te controleren
 3. Open VLD zet strijd voor goedkeuring Ceta voort
 4. 'Het moet mogelijk zijn om nog een akkoord te vinden'
 5. Technische problemen bij website en dS Avond
 6. Video ‘Als hij of zij je oudere foto’s liket, dan heb je beet’
 7. Waarom strenge maatregelen tegen alcohol zo gevoelig liggen
 8. Ontploffing op militair domein blijkt vals alarm
 9. Roger Blanpain tijdens uitvaartplechtigheid overladen met lof
 10. ‘Toon bange kinderen beelden van goede clowns’
 11. Broer Hicham Chaib en kompaan blijven aangehouden
 12. Minder passagiers voor Brussels Airport
 13. Hasselt krijgt even burgemeester van Marokkaanse origine
 14. Bert Anciaux: ‘NMBS en regering negeren problemen van psychisch zieke reizigers’
 15. Knokke-Heist en Molenbeek hebben zelfde percentage wanbetalers
 16. Levenslang gevorderd voor Turkse cafébaas
 17. Premier ‘niet gerustgesteld’ over Waals verzet Ceta
 18. ‘Hogere leeftijdsgrens alcohol enkel nuttig als klant zelf aansprakelijk is’
 19. ’Handelaren betalen het gelag’
 20. 'Stop met die populistische praat, Montasser. Die is er al genoeg'
Sport
 1. GP van de USA: tweede oefensessie: Rosberg snelste
 2. Lierse pakt verdiend de zege, match ligt kwartier stil nadat licht uitvalt
 3. David Goffin zet scheve situatie snel recht in Antwerpen
 4. Video Oostende schiet laat wakker, gelijkspel is anticlimax voor Kortrijk
 5. Jolien D'Hoore pakt zilver op EK piste
 6. Zilver voor Nicky Degrendele op EK piste
 7. Video Dendoncker kan met Anderlecht kloof slaan: "Zou mooi zijn"
 8. GP van de USA: eerste oefensessie: Mercedes dominant, Hamilton snelste
 9. Video Neymar zet krabbel onder hallucinant contract bij Barcelona
 10. Video Preud'homme: "In België is geen enkele ploeg favoriet tegen Club in Brugge"
 11. Oostenrijkse nationale doelman is zes maanden out
 12. Courtois tegen Batshuayi: "Schrijf om te beginnen mijn naam eens juist!"
 13. Guardiola stelt Vincent Kompany gerust
 14. Foto Kerber is “Speelster van het Jaar” en poseert samen met collega’s voor start van Finals
 15. Minsk gaat Europese Spelen van 2019 organiseren
 16. Keukeleire sneuvelt met de meet in zicht in Abu Dhabi
 17. Limburg United strikt IJslander Vihjalmsson maar verliest Vanwijn
 18. Kerber leidt rode groep, Radwanska voert witte groep aan op WTA Finals
 19. Match Of The Day-presentator Lineker zwaar aangevallen na uitspraken over vluchtelingen
 20. Yannik Reuter stoot door naar halve finales in Brest