Prince versus het internet

‘20Ten', de nieuwe plaat van Prince, zal niet legaal te downloaden zijn. ‘Het internet is dood', zegt de zanger. Dat wordt op hoongelach onthaald op datzelfde internet.

Van onze redacteur

Zaterdag, de dag dat Prince op Werchter Boutique optreedt, zullen 2,5 miljoen exemplaren van zijn nieuwe album 20Ten gratis bij Europese kranten zitten. In ons land kan je de plaat gratis krijgen bij Het Nieuwsblad en De Gentenaar en in Duitsland bij de Duitse versie van muziekmagazine Rolling Stone. In Groot-Brittannië kiest Prince voor The Daily Mirror.

Dat is niet nieuw. Eerder deed Prince hetzelfde met The Daily Mirror en zijn plaat Planet earth in 2007. Ook andere artiesten deden al hetzelfde.

Nieuw is dat je het album van Prince niet op het internet zal vinden, althans niet legaal. Prince kiest ervoor om enkel fysieke versies te verkopen. De reden deed Prince uit de doeken in een interview met The Daily Mirror.

‘Ik geloof echt in het vinden van een nieuwe manier om mijn muziek te verspreiden', aldus Prince. ‘Het internet is dood. Ik zou niet weten waarom ik mijn nieuwe muziek aan iTunes moet geven, of aan eender wie. Ze betalen me geen voorschot en toch zijn ze kwaad dat ze mijn muziek niet krijgen. Het internet is als MTV. Op een gegeven ogenblik was MTV hip en plots was het passé.' Prince gaat zelfs nog verder: volgens de zanger is het internet niet goed voor onze gezondheid. ‘Al die computers en digitale gadgets zijn niet goed. Ze vullen je hoofd met getallen en dat kan niet goed voor je zijn.'

Het lijkt een opmerkelijke bocht die Prince maakt. Ooit was hij nog een heuse internetpionier. Hij was een van de eerste muzikanten om zijn muziek ook online beschikbaar te maken. In 2009 opende hij de ‘supersite' Lotusflow3r. Fans konden voor 77 dollar per jaar drie albums downloaden, maar ook allerlei extra's bekijken en beluisteren. Eerder had Prince nog de toonaangevende website NPG Music Club opgestart, waar hij zelfs nog een Webby Award voor kreeg.

Toch is Prince altijd een beetje reactionair geweest wat het internet betreft. Hij probeerde in 2009, tegen beter weten in, te voorkomen dat zijn werk elders te krijgen was op het net. En eerder in 2007 vroeg hij aan beheerders van fansites om allerlei foto's en teksten van de websites te verwijderen omwille van auteursrechten. En Prince heeft al vaker dreigementen geuit aan het adres van de YouTubes en The Pirate Bays van deze wereld. In 2007 wilde hij zelfs een rechtszaak aanspannen tegen de filmpjeswebsite, tegen The Pirate Bay en eBay. Onlangs werd zijn officiële website ook gesloten.

De website Torrentfreak doet alvast smalend over de actie van Prince. ‘Binnenkort zal 20Ten op bittorrents (...) en blogs te vinden zijn. En geen daarvan zal het voorschot betalen dat Prince wilde van iTunes en andere digitale winkels. Nu ze geen andere optie hebben dan een krant in beperkte oplage, zullen Prince-fans met miljoenen tegelijk op het internet op zoek gaan.'

Ook op heel wat muziekfora wordt de actie van Prince bijna unaniem negatief onthaald. Of zoals één surfer een antwoord verwoordt: ‘Internet zegt: Prince is dood.' Of nog: ‘Als hij per se wil feesten alsof het 1999 is, zullen we hem vooral laten doen.'

De kans lijkt groot dat Prince de uitspraak in The Daily Mirror deed om de aandacht te vestigen op zijn album, in de hoop dat meer kopers naar de platen... neen, krantenwinkel zullen lopen om 20Ten te kopen. Momenteel ligt de plaat ook nog niet fysiek in de winkel. Allicht zal Prince een distributiedeal tekenen met Warner.

‘Al die computers en digitale gadgets zijn niet goed. Ze vullen je hoofd met getallen en dat kan niet goed voor je zijn'

Sport
 1. BUITENLAND. Kompany keert terug met gelijkspel, Atletico verliest topper
 2. Hamilton zegeviert tijdens GP van de USA en nadert op Rosberg
 3. Mamelodi Sundowns wint CAF Champions League
 4. VIDEO. Standard dolt met weerloos Waasland-Beveren
 5. VIDEO. AA Gent lijdt onwaarschijnlijke nederlaag in blessuretijd op Eupen
 6. Mathias Vosté schaatst Belgisch record op 500 meter
 7. Fransman Lebesson kroont zich tot Europees kampioen tafeltennis
 8. GP van de USA: startgrid
 9. VIDEO. Matig Genk pakt in slotfase scalp van STVV na frommelgoal
 10. Inter-coach de Boer: ‘Weet niet of ik woensdag nog trainer ben’
 11. Video Mark Cavendish die wint op een F1-circuit, dat ziet er zo uit
 12. Jonas Coreelman bevestigt uitstekende vorm in Aken met nieuw persoonlijk record
 13. Lecluyse wint 200 meter wisselslag in Compiègne
 14. Olympic Essenbeek Halle en AC Meetjesland winnen opener CrossCup in Gent
 15. De Ketele en De Pauw bezorgen België zesde medaille op EK piste
 16. Vasil Kiryienka pakte de bloemen in Chrono des Nations
 17. Pieter Devos leidt in Wereldbeker na vierde plaats in Helsinki
 18. Yannik Reuter gaat onderuit in finale van Challenger Brest
 19. Red Flames zetten Rusland opnieuw opzij in oefenmatch
 20. Carreno Busta houdt Fognini van titel op ATP-toernooi Moskou