BRUSSEL - Vier Vlaamse kranten hebben maandag de prijs van de krant met 5 eurocent verhoogd. Het betreft De Nieuwe Gazet en Het Laatste Nieuws (De Persgroep) en Het Nieuwsblad/De Gentenaar en Het Volk (Vlaamse Uitgeversmaatschappij). Reden is een stijging van de productiekosten.

Volgens Kris Destaercke van de Belgische Vereniging van Dagbladuitgevers (BVDU) liggen stijgende productiekosten en dalende reclame-inkomsten aan de basis van de prijsstijging. De laatste tijd was er volgens de BVDU geen opmerkelijke stijging van de papierprijs.

Het Laatste Nieuws, De Nieuwe Gazet, Het Nieuwsblad/De Gentenaar en Het Volk kosten vanaf nu 85 eurocent. Enkele Het Belang van Limburg en Gazet Van Antwerpen houden de prijs op 80 eurocent. De zogenaamde kwaliteitskranten De Standaard en De Morgen kosten nog steeds 1 euro, de Financieel Economische Tijd 1,25 euro.

De laatste jaren is er in Vlaanderen geen uniforme prijs meer bij de kranten. ,,Elke krant bepaalt zijn eigen verkoopsstrategie. Als overkoepelende vereniging verdedigen wij de belangen van de dagbladuitgevers. Maar de verkoopprijs is geen gemeenschappelijk belang'', zegt Destaercke.

De laatste keer dat de prijs van de kranten de hoogte inging, was begin dit jaar met de invoering van de euro.

De prijs van de Franstalige Belgische kranten blijft voorlopig behouden op 0,85 euro.