BRUSSEL/PARIJS - Een uur voor de aanvang van de informele Europese top van Gent houden de Britse premier Tony Blair, de Franse president Jacques Chirac en de Duitse bondskanselier Gerhard Schröder een ,,mini-top''. De Grote Drie van de EU bespreken hun engagement in de militaire acties tegen het Taliban-regime in Afghanistan, zo is vandaag vernomen in Europese diplomatieke bronnen.

Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland zijn de enige EU-landen die officieel militaire steun hebben beloofd aan de Amerikaanse president George W. Bush.

Een Britse diplomaat gaf vandaag aan dat de Belgische premier en voorzitter van de Europese Raad Guy Verhofstadt zich akkoord heeft verklaard met deze nogal ongewone ontmoeting. De bespreking illustreert eens te meer dat de aanslagen van 11 september op een of andere manier de top van Gent zullen domineren. Het Belgische voorzitterschap wou de informele bijeenkomst in Gent vooral aangrijpen om de top van Laken over de hervorming van de instellingen voor te bereiden.

De voorzitter van de Europese Commissie Romano Prodi uitte vanmiddag kritiek op de organisatie van deze mini-top. ,,Ik ben ontgoocheld dat deze pre-top bepaalde landen aanbelangt en andere niet'', zo verklaarde hij tijdens een persconferentie in Brussel.

,,Het is noodzakelijk dat deze drie landen zich op het hoogste niveau beraden over de internationale situatie na de aanslagen in de Verenigde Staten in het algemeen en de toestand in Afghanistan in het bijzonder'', zo verklaarde de woordvoerster van de Franse president.

Deze driehoeksontmoeting vindt plaats zonder de deelname van een andere grote lidstaat van de EU, met name Italië. Italiaanse diplomaten in Brussel hebben reeds hun onvrede geuit over deze gang van zaken.