HASSELT-- Animo-Limburg, de jongerenafdeling van de SP.A, dient een klacht in tegen kardinaal Joos bij het Centrum voor Gelijke Kansen en Racismebestrijding. Woordvoerder Dirk Selis van Animo-Limburg eist dat de kardinaal zich openlijk excuseert voor zijn krasse uitspraken en vraagt ook een rechtzetting van de katholieke kerk. De Holebifederatie dient geen klacht in.

Volgens Selis tarten Joos' uitspraken over homo's en lesbiennes elke verbeelding en zijn ze te herleiden tot pure ,,hate crime''. ,,Stellen dat vijfennegentig procent van alle homo's en lesbiennes seksueel geperverteerden zijn en dat seksmaniak Bill Clinton verkozen werd dankzij de steun van de joden, kan qua ongelijkheid en racisme tellen. Zijn relaas over de joden heeft bovendien veel weg van onversneden antisemitische taal uit de jaren dertig'', zo luidt het verder.

Animo-Limburg heeft daarnaast ook een brief gestuurd naar het bisdom Limburg om uiting te geven aan haar verontwaardiging over de uitspraken van Joos. ,,Een kardinaal geniet doorgaans veel respect en veel mensen kijken naar zo'n man op. Ofwel moet Joos gewoon opnieuw pastoor worden, dan luistert er toch niemand naar hem. We zouden nog gaan geloven dat Steve Stevaert inderdaad beter voor de kerk spreekt dan sommige anderen'', aldus Selis.

Animo-Nationaal steunt de klacht van haar Limburgse afdeling. Voorzitter Laurent Winnock bevestigde dat het dossier momenteel wordt samengesteld en begin volgende week wordt overgemaakt aan het Centrum.

Ook Danny Smagghe, VLD-provincieraadslid in Vlaams-Brabant, heeft vandaag bij het parket in Brussel klacht ingediend tegen kardinaal Joos wegens inbreuken op de wet tegen discriminatie en racisme. Hij vraagt ook het Centrum voor Gelijke Kansen en Racismebestrijding hetzelfde te doen.

Holebifederatie

De Holebifederatie is niet van plan om een klacht in te dienen. De holebi’s waren niet de enige groep die door kardinaal Joos werd gehekeld. Bovendien gaat het om een individueel en extreem standpunt dat niet gedragen wordt door de kerk, zegt woordvoerster Ischa van Alsenoy.

Volgens de woordvoerster liepen bij de federatie veel boze reacties binnen. ,,Deze verontwaardiging is terecht". ,,Bijzonder kwetsend is de uitlating van kardinaal Joos dat holebiseksualiteit een keuze is en een modeverschijnsel. Dat is geenszins het geval, homoseksualiteit is van alle tijden", benadrukt Van Alsenoy.