BRUSSEL -- Proxis, het on line verkooppunt van boeken, cd's, video's en DVD's, kondigt vandaag de integrale overname (100% van de aandelen) aan van Club. Club is een winkelketen actief in de boeken- en papierwaren en maakt momenteel nog deel uit van de beursgenoteerde holding GIB Group.

Proxis wordt financieel ondersteund door een groep van Belgische investeerders waaronder Mitsika Net Fund Europe (een risicokapitaalfonds actief in de internetsector) en KBC Investco (de belangrijkste aandeelhouder van Proxis). Daarnaast wordt de overname mede gefinancierd door nieuwe investeerders die zich verbonden hebben tot het uitvoeren van een kapitaalsverhoging.

Proxis en Club beogen met deze vernieuwde distributieformule het samengaan van de traditionele handel met de e-commerce. De bedoeling is dat de gebruiker 24 op 24 uur de boeken van Club op het net kan raadplegen en binnen de 24 uur thuis te laten leveren. Daarnaast worden de 26 Club-verkooppunten in België als afhaalpunt gebruikt.

,,Dit partnership biedt Proxis en Club de mogelijkheid hun sterkten, namelijk winkelverkoop en handel via Internet, te combineren. Het zal niet alleen talrijke nieuwe mogelijkheden bieden aan onze klanten, maar ons ook in staat stellen aanzienlijke commerciële synergieën te realiseren.'' aldus Philippe Roukens, woordvoerder van Club.

Steven Pyck, woordvoerder van Proxis, noemt de deal een logische stap. ,,Dit partnership biedt ons en ook onze klanten toegang tot een off-line distributiekanaal dat we sinds lang beogen.''

De transactie zal eind januari 2001 afgesloten worden en zal een netto positieve weerslag hebben van ongeveer 3 miljoen euro (120 miljoen Belgische frank) op de geconsolideerde winst 2001 van de GIB group.