DEN HAAG - Het onderzoek van massagraven in Kosovo is afgerond. Dat verklaarde de woordvoerster van hoofdaanklaagster Carla Del Ponte in Den Haag. Het onderzoek in de Servische provincie had plaats in opdracht van het Joegoslavië-tribunaal.
,,Het kantoor van de aanklager heeft het programma van opgravingen afgerond en kan nu een compleet beeld opstellen van de omvang en het patroon van misdaden'', aldus de woordvoerster. In totaal hebben onderzoekers in opdracht van het VN-hof de afgelopen twee jaar bijna 4.000 lichamen of lichaamsdelen in Kosovo gevonden.

Dit jaar werden 325 massagraven onderzocht en 1.577 lichamen opgegraven door teams die VN-lidstaten en Zwitserland ter beschikking hebben gesteld. Forensische experts hebben voorlopig de identiteit van 58 personen kunnen vaststellen.

Volgens de woordvoerster zal het nooit mogelijk zijn een accuraat cijfer te geven van het totaal aantal mensen dat werd gedood. Oorzaak zijn pogingen om lichamen te verbranden en te verstoppen.

Op basis van de bevindingen van de aanklagers zou het mogelijk zijn aanklachten op te stellen tegen vermeende oorlogsmisdadigers in Kosovo.