FRANKFURT -- De economische activiteit in de landen van de eurozone zou in de loop van volgend jaar al moeten hernemen. De economische fundamenten blijven immers positief, ondanks de huidige groeivertraging. Dat meent de Europese Centrale Bank (ECB) vandaag in haar maandelijks rapport voor oktober.

,,De fundamenten van de economie blijven ongeschonden: de financieringscondities zijn gunstig en de verwachte daling van de inflatie moet de private consumptie op peil houden'', aldus het rapport. De ECB verwacht dan ook een herneming van de economische groei, eenmaal de schok na de gebeurtenissen van 11 september is verteerd.

De bank is optimistisch wat de evolutie van het inflatiecijfer betreft. Dat optimisme is gebaseerd op ,,de recente daling van de olieprijzen'', ,,de verdere matiging van de loonevolutie'' en ,,de aan gang zijnde afbouw van de staatsschulden''.

Over de evolutie van de intrestvoet laat de ECB niet in haar kaarten kijken, de onzekerheid op de internationale markten is te groot, luidde het. De druk op de bank is alvast groot om de rente te verlagen, ook van onze eigenste minister van Financiën Didier Reynders.