OSTERSUND -- Groot-Brittannië moet meer inspanningen leveren om te voorkomen dat het mond- en klauwzeervirus zich verder verspreidt over de rest van Europa. Dat benadrukt de Belgische minister van Landbouw, Jaak Gabriels, vanmiddag aan het eind van de informele Europese landbouwraad in het Zweedse Ostersund. Ook van Europa verwacht Gabriels een krachtdadiger optreden.
De Europese ministers van Landbouw sloten hun bijeenkomst vandaag af met een 'tour de table'. Het voorziene debat over de voedselveiligheid werd voorafgegaan door een uitwisseling van de visies omtrent de huidige mond- en klauwzeercrisis.

Gabriels heeft in zijn tussenkomst kritiek op de Britse aanpak van de crisis geuit. ,,Groot-Brittannië moet alle mogelijke maatregelen nemen om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan'', klinkt het. Nu het toeristisch seizoen er aan komt, kan er geen sprake zijn van een versoepeling, vindt Gabriels.

Europa

Gabriels wil voorts dat de Europese Commissie sneller op de bal speelt en haar beslissingen beter afdwingbaar te maken. ,,De Europese commissie zou meer leiding kunnen geven'', klinkt het. Ook zou het strenger moeten optreden tegen niet-Europese landen die met mond- en klauwzeer besmet zijn.

Gabriels meent voorts dat Europa tegenmaatregelen zou moeten nemen tegen bijvoorbeeld de VS, Japan en Canada die een algemeen importverbod afkondigden voor landbouwproducten uit de hele Europese Unie. Dat verbod treft dus ook landen (zoals België) die nog altijd geen mond- en klauwzeer binnen hun grenzen hebben.