PEKING -- In China en tal van andere landen in Azië heeft het Jaar van de Geit vandaag plaats gemaakt voor het Jaar van de Aap. De jaarwisseling werd van Peking en Taipei tot Singapore en Jakarta gevierd met veel vuurwerk.
In de grote steden in China was het vandaag, nadat het vuurwerk was uitgeknald, uitzonderlijk rustig. Tientallen miljoenen Chinezen uit de stad zijn naar het platteland getrokken om het nieuwjaarsfeest in hun geboortedorp te vieren. De straten van Peking en Shanghai boden een verlaten aanblik en zelfs op de ringwegen rond de steden was het stil, wat anders ondenkbaar is.

Om te voorkomen dat mensen die naar de zuidelijke provincie Guangdong reizen het gevreesde sarsvirus mee terug nemen, laten de autoriteiten alle per trein, vliegtuig en bus terugkerende passagiers controleren. Uit vrees voor de vogelgriep, die in onder meer Vietnam en Thailand is geconstateerd, worden aan de Chinese grens bovendien extra controles uitgevoerd op importpluimvee.

Behalve in China bleven ook in Hongkong, Maleisië, Singapore, Zuid-Korea, Taiwan, Vietnam en Indonesië kantoren, overheidsinstellingen en de meeste winkels gesloten. In Indonesië gold het Chinese nieuwjaar pas voor de tweede keer als officiële feestdag.