ANTWERPEN -- Het hof van beroep van Antwerpen heeft vandaag de strafvordering in het proces over het ongeval in Stavelot, in juni 1998, wegens procedurefouten onontvankelijk verklaard. Daardoor moet de hele verwijzingsprocedure hernomen worden. Bij het ongeval vielen 2 doden en 71 gewonden, toen een met verf geladen vrachtwagen in het centrum van Stavelot zich te pletter reed en in brand vloog.
De procedurefout werd volgens het hof van beroep al gemaakt op het ogenblik van de verwijzing van de zaak door de raadkamer van Stavelot. Het parket van Verviers vervolgde de 48-jarige trucker Marc De Prest uit Deinze en twee van zijn bazen ook voor inbreuken op de arbeidswetgeving. Daarom had het een arbeidsauditeur en geen procureur moeten vorderen, zo stelde het hof.

Bovendien trad het hof de stelling bij van de Tongerse correctionele rechtbank die al eerder had geoordeeld dat de zaak thuis hoorde voor de politierechtbank en niet voor de strafrechter.

Stavelot

Trucker De Prest richtte op 29 juni 1998 een ware ravage aan in het centrum van Stavelot nadat de remmen van zijn vrachtwagen dienst weigerden op de Haute Leveé, een weg verboden voor trucks zwaarder dan 7,5 ton. De vrachtwagen reed het centrum van Stavelot binnen en botste tegen een gevel. Een tank met hoogst brandbare verf voor wegmarkeringen ontplofte. Een twintigtal huizen van het historische stadscentrum werden zwaar beschadigd.

De materiële schade werd destijds op een half miljard frank geraamd. De menselijke en materiële schade werd intussen vergoed door de verzekeringen.