BILBAO - De Spaanse politie is vanochtend binnengevallen in kantoren van de Baskische partij Herri Batasuna en de groepering Gestoras-Pro-Amnestia. Dertien leden van de pro-onafhankelijkheidspartij en de belangenvereniging voor Eta-gevangenen zijn gearresteerd op verdenking van lidmaatschap van de gewapende afscheidingsbeweging Eta.
Onderzoeksrechter Baltasar Garzon had opdracht gegeven tot het grootschalige politieoptreden. In heel Baskenland werden huiszoekingen verricht. De operatie werd in het holst van de nacht, rond 03.00 uur, ingezet en nam zo'n vijf uur in beslag.

Herri Batasuna is de politieke tak van de Eta en Gestoras-Pro-Amnestia pleit voor vrijlating van de bijna 500 Eta-leden die in Spanje gevangenisstraffen uitzitten. Afgelopen weekeinde maakte de Eta duidelijk niet van plan te zijn het voorbeeld te volgen van het Iers Republikeins Leger (Ira), dat heeft besloten zijn wapens buiten gebruik te stellen. De Eta zal de strijd pas opgeven als de regering in Madrid toestemt in een referendum over Baskische zelfbeschikking, meldden de gewapende separatisten. Naar verluidt is de helft van de Basken voorstander van een Baskenland dat meer of totale autonomie geniet van Madrid.