WASHINGTON -- Het Amerikaanse leger roept de Afghaanse bevolking via de radio op om de Taliban en Osama bin Laden niet te helpen en weg te blijven bij mogelijke doelwitten van bombardementen. De terroristen in Afghanistan ,,zullen boeten met hun bloed'', zo is te horen in de radioboodschappen.

De boodschappen worden uitgezonden door een EC-130 vliegtuig van de Amerikaanse luchtmacht. De Afghaanse bevolking krijgt te horen dat de Verenigde Staten op 11 september het doelwit zijn geweest van terroristische aanslagen, en dat die aanslagen de VS dwongen om hun recht te halen. ,,Niet jullie, de achtenswaardige mensen van Afghanistan zijn ons doelwit, maar degenen die jullie onderdrukken, die jullie proberen te onderwerpen aan hun wil en jullie hun slaven maken. Het zal gezamenlijke inspanningen vergen van de internationale gemeenschap en van jullie om deze kwaadaardige mensen uit Afghanistan te verdrijven'', meldt het leger.

Zondag begon de luchtmacht al met het uitwerpen van pamfletten. Op een daarvan staat een westerse soldaat die een man in Afghaanse kleding een hand geeft. ,,Het partnerschap van landen is gekomen om de bevolking van Afghanistan te helpen'', luidt de begeleidende tekst.

Op een ander pamflet staan een radiozendtoren en radio's afgebeeld met daarbij de uitzendtijden en frequenties van ,,Informatie Radio'', doelend op de Amerikaanse legeruitzendingen. Met de uitzendingen was al voor zondag begonnen.

Ook voor de Taliban heeft het Amerikaanse leger een boodschap: zij worden gewaarschuwd dat zij ,,de oorlog hebben verklaard aan de Verenigde Staten'' door Osama bin Laden en zijn Al-Qaida-netwerk onderdak te bieden. ,,Ons leger is groter, sneller en sterker, met modernere wapens en beter getrainde troepen. U zult worden aangevallen vanuit de lucht, vanaf de grond en vanaf zee'', dreigt het Amerikaanse leger.