ADDIS ABEBA -- Amper drie dagen na de start van de inter-Congolese dialoog in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba zijn de onderhandelingen afgebroken. Door de financiële moeilijkheden is de dialoog onmogelijk efficiënt te voeren. Dat maakte de Congolese minister van Buitenlandse Zaken Leonard She Okitundu bekend.
,,Alle deelnemers zijn het er over eens dat de nationale dialoog volgende maand in Zuid-Afrika moet worden verdergezet'', aldus Okitundu. De delegaties hopen dat tegen die tijd een oplossing uit de bus is gekomen voor de geldproblemen.

De financiële tekorten overschaduwen al sinds de start, op 15 september, de inter-Congolese dialoog. Amper 75 van de verwachte 330 delegatieleden konden de reis naar Addis Abeba maken. Bemiddelaar Ketumile Masire bekloeg er zich over dat de internationale donoren hun beloften voor 8 miljoen dollar niet zijn nagekomen.

De inter-Congolese dialoog is één van de belangrijkste onderdelen van de vredesakkoorden van Lusaka. Vertegenwoordigers van de regering, oppositie, rebellen en civiele samenleving zouden samen een uitweg moeten vinden voor de politieke toekomst van het land. De Congolese president Joseph Kabila en belangrijke rebellenleiders daagden niet op in Addis Abeba.