NEW YORK - Tuvalu, met 9.000 inwoners een van de kleinste staten ter wereld, is aan de vooravond van de Millenniumtop toegetreden tot de Verenigde Naties. Nadat de Algemene Vergadering van de VN had ingestemd met de toetreding van de 189e lidstaat, werd de vlag van Tuvalu gehesen voor het VN-gebouw in New York.
VN-secretaris-generaal Kofi Annan begroette Tuvalu met loftuitingen over de stabiliteit van het eilandenstaatje, dat zo'n 1.000 kilometer ten noorden van Fiji in de Stille Oceaan ligt. Andere naties in de Stille Oceaan, zoals Fiji en de Salomoneilanden, hebben dit jaar te kampen gehad met ernstige politieke onrust.

,,Tuvalu mag een van de kleinste naties in onze organisatie zijn, het is ook een van de vreedzaamste'', aldus Annan. Premier Ionanata Ionanata van Tuvalu zei dat zijn land met de toetreding ,,herbevestigt dat het de mensenrechten en het welzijn van zijn burgers wil garanderen, maar ook vrede en menselijke waardigheid wil stimuleren in de rest van de wereld''.

Tuvalu behoorde van de jaren '90 van de 19e eeuw tot 1978 tot Groot-Brittannie onder de naam Ellice Islands. De negen koraalatollen van Tuvalu beslaan 26 vierkante kilometer en alleen de VN-lidstaat Vaticaanstad heeft minder inwoners. China had tegen de toetreding van Tuvalu geprotesteerd omdat het banden heeft met Taiwan.

Tuvalu is in Internetmiddens vooral bekend omdat het de eigenaar is van de domeinnaam ".tv". Die levert het onooglijke eiland heel wat geld op. Een Canadees computermarketing-bedrijf betaalde in 1998 vijftig miljoen dollar om het domein wereldwijd te mogen commercialiseren bij de talloze televisiezenders. Onder meer het Vlaamse Vitaya heeft een domein met extensie ".tv".