Scholen die met hun laatstejaars gedurende één schooljaar een klein tijdelijk bedrijfje opzetten om hen in de praktijk te leren wat het is een stock te beheren, een boekhouding af te werken of een product te verkopen: dat systeem van mini-ondernemingen blijft het goed doen in Halle-Vilvoorde. De Kamer voor Handel en Nijverheid, die het project begeleidt, kon dinsdagavond in 't Vondel het officiële startschot geven voor tien mini-ondernemingen. Zestien anderen volgen begin november.

,,Vorig jaar bereikten we echt ons record wat het aantal mini-ondernemingen in Halle-Vilvoorde betreft. Nu hebben we er met 26 drie minder dan vorig jaar, maar nog steeds is dat een zeer hoog aantal in vergelijking met andere arrondissementen in Vlaanderen. De meeste scholen doen opnieuw mee, vooral omdat de leerlingen er echt wat van opsteken. Als ondernemer word je niet geboren. Het is een vak dat je moet leren'', zegt Wendy Distelmans van de Kamer voor Handel en Nijverheid die het geheel coördineert.

Bij de opstartvergadering in 't Vondel in Halle dienden zich bij de eerste reeks mini-ondernemingen meteen enkele originele initiatieven aan. Zo is er Webcreators van de hotelschool uit Wemmel, dat voor personen, verenigingen of handelszaken eigenhandig websites in elkaar wil steken. ,,We hebben al een twintigtal klanten, vaak oudleerlingen van onze school die met een eigen zaak zijn begonnen'', vertelt algemeen directeur Maarten Coosemans.

Mini-accounting van het Sint-Jozefscollege in Woluwe biedt als dienst het bijhouden van de boekhouding van andere mini-ondernemingen en verkoopt in de rand ook eurocalculators. Een andere mini-onderneming van dezelfde school, Powersound, verhuurt klank- en lichtinstallaties.

,,Mijn hobby is dj en misschien lukt het wel om een bedrijfje uit de grond te stampen'', aldus zaakvoerder Nicolas Lucas.

Verder blijft het verkopen van kaarsen, zeep, sieraden en sjaals populair. Slechts drie van de 26 mini-ondernemingen produceren ook zelf een product. Vier van de 26 mini-ondernemingen bieden één of andere dienstverlening aan. De rest houdt het op de verkoop van bestaande producten onder de naam van hun mini-onderneming.