Het schooljaar is anderhalve maand bezig en de zoektocht naar interimarissen is al volop bezig. De Dilbeekse basisschool Regina Caeli vindt maar geen vervanger voor de zwangere juf van een vijfde klas. En het zwangerschapsverlof begint al maandag.

,,Er is een groot tekort aan leerkrachten om vervangingen te doen'', zegt directrice Magda Vertonghen. ,,Tijdens de zomervakantie kon je geen pas afgestudeerden vastkrijgen voor een interim. Dat zwangerschapsverlof wisten we natuurlijk op voorhand, maar als je daarmee aankwam bij kandidaten was het altijd, neen, we kunnen nog een job voor een heel schooljaar krijgen. Drie maanden nemen we niet aan. We dachten in september en oktober nog tijd te hebben, maar iedereen die we bellen heeft al werk''.

Magda Vertonghen belde naar normaalscholen, kleuterleidsters en regenten, maar het baat niets. ,,Overal krijg ik hetzelfde verhaal: er zijn nog honderden wachtenden voor u''. En de beroemde vervangingspool? ,,De vervangingspool voor onze regio is leeg''.

De zoektocht naar een vervanger voor de vijfde klas is geen alleenstaand geval. ,,We hebben al een leerkracht gehad die drie weken afwezig was en geen vervanging gevonden. Nu is een andere leerkracht twee weken ziek en we vinden ook niemand. Voor het ministerie komt dat goedkoop uit, maar daar zijn de leerlingen niet mee gediend. Het extra werk komt bovendien op de schouders van de andere leerkrachten''.

,,Als we echt niemand vinden voor dat zwangerschapsverlof, kunnen we de klas nog splitsen en de leerlingen gedurende drie maanden bij andere vijfdes laten zitten, maar dat is echt een noodoplossing. We doen dat liever niet''.

,,Het is niet alleen bij ons. Op een studiedag voor schooldirecties uit heel Vlaanderen kreeg ik steeds dezelfde verhalen te horen. Mensen vragen: hebben jullie geen interimaris die bijna klaar is en daarna bij ons kan komen?''.

Zelfs leerkrachten voor een heel schooljaar vinden is geen sinecure voor de schooldirecties. ,,Half juli had ik al gebeld naar scholen om referenties te krijgen van hun afgestudeerden'', vertelt Magda Vertonghen. ,,Ze zeiden me toen te wachten tot na de examens. Ik heb dat braaf gedaan, maar eigenlijk was ik begin juli al te laat. Ik heb nog goeie mensen gevonden, maar meestal via via''.

  • Mensen met een pedagogisch diploma die vanaf maandag drie maanden voor het vijfde in RC willen staan, kunnen contact opnemen met Magda Vertonghen 0478-58.54.63.