Vlaams minister Van Welzijn Mieke Vogels gaf gisteren, op de ,Dag van de Verzorger', verstek voor een bezoek aan rusthuis Ingendael in Laken. Wegens rugklachten. Al moet ze een stevig medicijn hebben geslikt of een daadkrachtige behandeling, want op het TV1-journaal liep ze gisteren rond in de Senaat. Geert De Vlaminck, directeur van het rusthuis, was wel op het appel.

1. Waarom is een Dag van de Verzorger nodig?

Verzorgers werken een jaar lang in alle stilte en ik vind dat je die mensen best eens in het zonnetje mag zetten. Ze werken vaak met zorgbehoevende mensen en dat is niet altijd even leuk. Zelf zien ze het nochtans niet zo somber in. Voor hen is dat geen ellende en bovendien krijgen ze veel positieve feedback. Dat helpt natuurlijk ook. Zelfs dementerenden uiten hun tevredenheid. Alleen moet je natuurlijk wel hun taal begrijpen.

2. En daarom worden de verpleegsters vandaag in het zonnetje gezet?

Ja, maar verzorgers zijn niet alleen de verpleegsters. Ook de schoonmaakploeg en de mensen in de keuken zijn elke dag met die mensen bezig. Verzorgers hebben het niet altijd even makkelijk. Ze verrichten zwaar werk en werden daar lang niet voldoende voor beloond. Tegenwoordig verbetert de situatie want hun loon wordt nu eindelijk gelijkgeschakeld met dat van hun collega's in de ziekenhuizen. Dat is toch een vooruitgang.

3. Zijn er voldoende verzorgers?

Iedereen weet dat er een aanbodstekort is in Brussel voor Vlaamse zorgbehoevenden. Intussen zijn de betrokken partijen akkoord om rond de tafel te gaan zitten en te zoeken naar oplossingen. Naast het tekort aan bedden is er een probleem met de personeelsreserve. Normaal hebben we voldoende mensen, maar als er eentje ziek valt en ik dringend een extra kracht nodig heb, vind ik die niet makkelijk. Zelfs niet via interimbureaus.

4. Hoe los je het tekort aan bedden dan op?

Volgens mij zijn er twee mogelijkheden. Ofwel neemt de Brussel de Vlaamse regelgeving over en creëer je een gelijkwaardig kwaliteitsniveau, ofwel breid je het Vlaamse zorgaanbod sterk uit en dan nog liefst op korte termijn. Ik zie meer heil in die tweede oplossing.

5. Moet er nog iets anders dringend veranderen?

Absoluut! We hebben behoefte aan een betere en rechtlijnige informatie en er moet minder variatie komen. Vandaag wijzigen te veel organen te vaak hun regels en hierdoor wordt het voor ons bijzonder moeilijk om alles na te leven. Je zou bijna iemand voltijds in dienst moeten nemen om permanent te controleren of je nog wel in regel bent met alle bepalingen. Er is dringend nood aan een klare kijk op die zaken want sommige collega's verliezen nu al de pedalen.