De LEERLINGEN van het vijfde en zesde jaar van het Sint-Pieterscollege in Jette mochten woensdagnamiddag juf of meester spelen. Voor een keertje waren zij het die tekst en uitleg verschaften. Leerlingen van dienst waren de senioren van de Vlaamse Bond voor Gepensioneerden. Die wilden meer weten over de euro

De leraars-voor-een-namiddag probeerden de senioren vertrouwd te maken met de euro en legden hen de basisprincipes uit. Daarna was het tijd voor de praktijk, in de vorm van een spel. ,,Eigenlijk heet het spel, het Eurozakgeldspel maar voor de gelegenheid veranderden we de naam en spelen we vanmiddag het Europensioenspel. De spelers trekken naar een boetiek en de supermarkt en maken een uitstapje. Ze betalen in euro's. Op die manier geraken ze vertrouwd met de munt'', legt directrice Veronique Vanhercke uit.

Op school zijn de leerlingen al een poosje bezig met de euro. Tijdens de lessen wordt de geschiedenis van Europa uit de doeken gedaan en komen de lidstaten aan bod. ,,We besteden ook aandacht aan de euro maar daar hebben kinderen weinig of geen problemen mee. Voor hen is het de meest normale zaak ter wereld. Ze liggen niet echt wakker van die nieuwe munteenheid'', ervaart Vanhercke.

De leerlingen zagen les geven best zitten en waren best trots op hun ,functie'. ,,Kei-plezant! Sommigen zijn meteen mee, aan anderen moet je het twee keer uitleggen. Zelf heb ik geen schrik van de euro. We betalen gewoon met ander geld'', vertelt een leerlinge.

Dat de kinderen er zin in hebben, bewijst de opkomst. Ook al is het woensdagnamiddag, op school zijn makkelijk vijftig leerlingen aanwezig. ,,Voor de kinderen is het leuk dat zij voor een keer meer weten dan de anderen. Meestal zijn het de volwassenen die iets uitleggen aan hun en nu is het precies omgekeerd. Dat vinden ze wel plezant'', weet Vanhercke.

Ook de gepensioneerden lijken een en ander wel te appreciëren en amuseren zich best. ,,De kinderen stellen ons een beetje gerust. Eigenlijk had ik niet zoveel volk verwacht, maar het bewijst alleen maar dat gepensioneerden ook bezig zijn met hetgeen vandaag gebeurt'', weet erevoorzitter van de Vlaamse bond voor gepensioneerden, Jan De Berlangeer.

Volgens bankspecialist Paul Huysegens, die de theorie kwam uitleggen, zal de overgang ook voor de senioren best meevallen. ,,Ik raad hen aan hun Protonkaart op te laden en daarmee te betalen. Dan worden ze in elk geval al niet opgelicht als ze wisselgeld moeten krijgen.''