De LAAG MAZOUT die sinds dinsdagavond op de IJzer drijft, heeft al heel wat vis gedood. De brandweer van Diksmuide wierp een dam op voor Stuivekenskerke, om de vervuiling alsnog tegen te houden. Vermoed wordt dat de mazout, die in een dunne laag over het water van de IJzer stroomt, illegaal werd geloosd in Kortemark. De politie startte een onderzoek.

De vervuiling van de IJzer begon dinsdagavond even na 17 uur. Eens de brandweer de ernst van de situatie had ingeschat, kwam er een vergadering met de overheid en andere hulpdiensten. Het stroomopwaarts volgen van de naar brandstof riekende rivier, leidde meteen naar de monding van de Handzamevaart. Het staat zonder kijf dat de mazout in Kortemark werd geloosd, hetzij illegaal, dan wel accidenteel.


Warmoesstraat
De brandweer legde, bijgestaan door de civiele bescherming, nog dinsdagavond een dam op de IJzer ter hoogte van de Warmoesstraat in Diksmuide. In de Handzamevaart werd een oliekeerscherm geplaatst langs de Handzamevaartdijk.

,,De vervuiling strekt zich over ruim drie kilometer uit,'' aldus de Diksmuidse brandweercommandant Dirk Coopman. ,,We kunnen niet anders dan de vlekken insluiten en vervolgens proberen die vervuiling te neutraliseren. Het is echter al te duidelijk dat de vervuiling vanuit de richting van Kortemark komt aangedreven. De politie spoort daar dan ook de vervuiler op.''

Ondertussen maakte de brandweer gewag van wat dode vis. Volgens de vissers op de IJzer blijft die vissterfte niet beperkt tot het gereinigd gebied, maar drijft er ook dode vis in de richting van Nieuwpoort.