De leerlingen van het Sint-Niklaasinstituut uit de Burgemeester Nolfstraat maakten een rolstoelentocht door het centrum van Kortrijk. Op die manier kregen de vijfdejaars in de richting verzorging een beeld van de problemen waar rolstoelgebruikers mee geconfronteerd worden.

Het zal de stadsbewoners opgevallen zijn dat nogal wat jonge invaliden de straten doorkruisten. De tocht begon aan de thuiszorgwinkel die de rolwagens ter beschikking stelde en ging dwars door het centrum.

Gewapend met een routebeschrijving en vragenlijst onderzochten de rolstoelgebruikers en hun duwers de mate van toegankelijkheid van winkels en openbare gebouwen. De resultaten waren redelijk ontnuchterend. Nog veel openbare plaatsen zijn onmogelijk te bereiken op wieltjes.


,,Niet simpel''
Op de Grote Markt hebben Hedia Sharni en Celine Vanleeuwen juist van taak gewisseld. Hedia neemt plaats in de rolwagen. Ze vertelt: ,,Het is niet simpel. Stel je voor, je wilt trouwen en je raakt niet in het stadhuis, of je zit ergens koffie te drinken, en je kan er niet naar het toilet. Waar we wel rustig konden rondrijden, was in de bib. Daar is zelfs een speciaal aangepaste lift geïnstalleerd.''

Celine staat klaar om Hedia verder te duwen. ,,De taak van de begeleider is ook niet te onderschatten, want er zijn heel wat zebrapaden die niet uitkomen op een hellend vlak. Dan moeten we op straat manoeuvreren. Winkels en cafetaria's hebben soms ook letterlijk een hoge drempel.''

Mevrouw Demeulemeester is een van de vier begeleidende leerkrachten. Voor haar is het niet de eerste keer dat ze dat traject met rolstoelen aflegt. Demeulemeester: ,,We komen elk jaar tot dezelfde conclusies. Vorig jaar dienden we bij het stadsbestuur een brief in met onze bevindingen. Er is echter nog niet veel veranderd. Zo is het een halsbrekende toer om bij de politiediensten te geraken.''

Samen met de leerlingen komt ze tot de constatering dat iets ontwikkeld moet worden, zoals een volledige rolstoel-outfit, met cape, handschoenen, kuipbroek en rugzak. Een gat in de markt?


Stages
Die tocht is slechts een onderdeel van de gevarieerde opleiding in de verzorging. Er zijn stages gepland in Nederland (bejaardenzorg) en via Intersoc ook in andere buitenlandse vakantiecentra (kinderopvang).

Een ander extern evenement is de organisatie van een Sinterklaasfeest voor een kleuter- en lagere school in Kortrijk. Daarmee doet het instituut z'n patroonheilige alle eer aan en de leerlingen in de verzorging kunnen er hun expressieve vaardigheden in de praktijk brengen. (KBK)