De Galbertusprijs, die sinds 1981 tweejaarlijks door de Brugse Persbond wordt uitgereikt aan een verdienstelijke Bruggeling, is ditmaal te beurt gevallen aan ridder Fernand Traen, die daarmee in de voetsporen treed van o.a. prof. Romain Van Eenoo, prof. Yvan Van den Berghe, Robrecht Dewitte en Vincent Pierins.

De prijsuitreiking vond plaats tijdens het eerste ,,PersEvent'' van de Brugse Persbond, dinsdagavond in de Garemijnzaal van het Belfort. Ruim vijfhonderd ,,persrelaties'' waren aanwezig op dit puik georganiseerd evenement.

Journalist Hedwig Dacquin loofde de laureaat -- intussen uitgeweken naar Damme, vanwaar hij weliswaar nog enkele Brugse torens kan zien -- voor de onnavolgbare manier waarop hij de banden tussen Brugge en de zee had aangehaald, en dat was dan nog maar n van zijn vele verdiensten, luidde het.

Voordien had burgemeester Patrick Moenaert erop gewezen dat de media al te vaak een eenheidsworst reserveren, waarbij hij verwees naar de verslaggeving van de terroristische aanslagen in Amerika. Daarnaast onderstreepte hij dat intussen ook het dagdagelijkse leven belangrijk blijft. ,,De interesse voor regionaal nieuws is groot en dit regionaal nieuws moet gebracht worden door verslaggevers uit de regio. Er zijn echter sommige tendensen die in een andere richting wijzen,'' betreurde hij.