Toneelkring Het Plezant Kliekske in Zwevezele is met ,,De Roos van Casablanca'' aan een zevende productie toe. Evenlang al werkt de groep samen met regisseur Danny Maes uit Torhout. ,,Zolang we kunnen bijleren heeft het zin met dezelfde regisseur te werken luidt het.'' Het stuk gaat in première op 9 november.

De Roos van Casablanca is een klucht van Luc Kerkhofs. Daarin wordt een doodgewoon werkmansgezin opgevoerd dat bestaat uit Rene (Eric Cornelis), echtgenote Matil (Chris Jacob), dochter Francine (Marijke Malysse) die gehuwd is met een dokter en het nogal hoog in haar bol heeft. Francine is echter de oogappel van grootmoeder Bet (Annie Fockaert) die ongeveer hetzelfde karakter heeft.

Het gezin wordt verder compleet gemaakt door de 27-jarige zoon Theo (Hein Tack), een nonchalant iemand die leeft van een werkloosheidsuitkering maar wel alle moderne snufjes bezit en Erna (Eveline Schatteman), de gestoorde dochter in het gezin.

Het gezin verkeert voortdurend op het randje van het bankroet. Er wordt een mogelijkheid onderzocht om geld in het laatje te krijgen. Rene komt op het idee een massagesalon uit te baten, samen met buurvrouw Julia (Denise Faes) die de knepen van het vak zou kennen. De zoon en de dochter mogen echter van niets weten. Ze dienen uit het huis gehouden te worden. De problemen beginnen echter als grootmoeder Bet bij het gezin wil komen inwonen.

Met alle moeilijkheden van dien wordt de zaak toch opgestart. Als naam wordt ,,De Roos van Casablanca'' gekozen. Eerste klanten blijken buur Martin (Ernie Lanckriet) en de baas van Rene (Steven Defraeye), een man met homo-neigingen, te zijn. Als ook nog de dokter (Magda Seynaeve) langskomt is het hek helmaal van de dam.


Nieuw talent
,,Het was een moeilijke opgave een geschikt stuk te vinden'', aldus Chris Jacob van Het Plezant Kliekske. ,,We willen telkens een komisch stuk brengen. De Roos van Casablanca hebben we elders al zien spelen. Al hadden we het wel eerst moeilijk met het optreden van een gestoorde dochter in het stuk. We dachten dat velen het hier moeilijk mee zouden hebben. Als we echter het succes van de film Pauline en Paulette bekijken waarin ook zo'n rol voorkomt, was onze vrees meteen van de baan.''

In augustus werd gestart met de repetities. Bij Het Plezant Kliekske maken twee acteurs hun debuut: Steven Defraeye en Magda Seynaeve. Steven, uit Ardooie, raakte in de groep verzeild doordat zijn vriendin Marijke Malysse al langer deel uitmaakt van de toneelkring. Doordat een aantal acteurs verstek moesten geven voor de nieuwe productie ging Het Plezant Kliekske op zoek naar ander talent. Dat werd gevonden in Steven en ook in Magda Seynaeve.

Zij verdiende eerder al haar strepen in de toneelwereld bij de Wingense toneelgroep Bouckhout. Na overleg met die groep was de Zwevezeelse actrice onmiddellijk bereid de doktersrol in De Roos van Casablanca op zich te nemen. ,,Volgend jaar moeten opnieuw een aantal acteurs noodgedwongen afhaken om diverse redenen. Daarom is nieuw talent welkom'', lanceert Chris Jacob nog even een oproep.(FM)

  • Voorstellingen van De Roos van Casablanca zijn er op vrijdag 9 en zaterdag 10 november om 20 uur, op zondag 11 november om 18 uur, op vrijdag 16 en zaterdag 17 november om 20 uur in het cultureel centrum De Wissel, Tramstraat in Zwevezele. Kaarten kosten 200 frank voor volwassenen, 180 frank voor kinderen en 60-plussers. Ze kunnen telefonisch besteld worden bij Chris Jacobs, 051-61.23.20.