Voor de Dendermondse correctionele rechtbank werd gisteren de zaak behandeld tegen de 19-jarige Wim R. uit Sint-Niklaas. Tweemaal stichtte hij brand in restaurant 't Begijnhofken in de Kokkelbeekstraat in Sint-Niklaas.

De eerste brandstichting had plaats op 16 september vorig jaar. Wim R. stak een fles alcohol in brand in een opslagplaats. De schade bleef beperkt tot de opslagplaats. Op 21 januari dit jaar stak hij enkele brieven in brand in de linnenkamer. Tegen zijn wil breidde het vuur uit, zodat een ganse bovenverdieping van het restaurant uitbrandde. Niemand liep verwondingen op.

Het onderzoek wees al vrij snel in de richting van Wim R. De jongeman werkt in het restaurant. Naar eigen zeggen kampte hij met emotionele problemen. De politiediensten wachtten om hem tot bekentenissen te doen overgaan tot hij in het reine was met zichzelf. Wim R. legde spontane bekentenissen af. Hij leefde, en leeft nog steeds, op goede voet met zijn werkgever.


Afpersing
Volgens zijn advocaat, mr. Yvan Naessens, zat Wim R. psychologisch in de knoop. ,,De jongeman werd afgeperst door enkele knapen van dertien en veertien jaar, kinderen zeg maar. Hij moest hen geld geven, zoniet zouden ze zijn moeder pijn doen. Ook werden twee bromfietsen van mijn cliënt gestolen. Wim R. vertelde zijn verhaal aan de federale politie, maar daar werd hij niet ernstig genomen. Uit frustratie stichtte hij brand. De tweede brand stak hij overigens aan met dreigbrieven van de jongeren.''

De advocaat vroeg rechter Viviane Rober zijn cliënt zo mild mogelijk te straffen, zodat Wim R. een nieuw leven kan beginnen. Uitspraak op 14 november. (PDC)