Tweedehandswinkel De Brug in de Herzeelse Bevrijdingstraat heet voortaan Kringloopshop 't Vierkant . Maar er is meer: de winkel in de oude wasserijgebouwen kreeg een grondige opfrisbeurt en een uitgebreider assortiment. Hij mikt vooral een breder publiek. Naast sociaal behoeftigen kunnen modale Herzelenaren er koopjes doen en vinden verzamelaars nostalgische attributen.

,,Onze eerste tweedehandswinkel die we als SIF-project in 1997 oprichtten, kwam nooit echt van de grond'', zegt de Herzeelse schepen Paul De Vadder. ,,Hij kwam enkel tegemoet aan een sociale behoefte maar daardoor was de drempel voor het gewone publiek te hoog. Nu werken we samen met Kringloopcentrum 't Vierkant. Door de uitbreiding van het assortiment hopen we nu ook modale Herzelenaren over de vloer te krijgen. Het is geen schande meer tweedehands te shoppen en bovendien vind je hier vaak ook unieke huishouduitrusting en siervoorwerpen.''


Geraardsbergen
De gemeente Herzele werkt voortaan samen met het Geraardsbergse kringloopcentrum 't Vierkant. ,,De ingezamelde goederen worden verzameld in de oude l' Ouate-fabriek'', zegt verantwoordelijke Marc Baele. ,,Alleen de echt herbruikbare goederen worden weerhouden voor onze winkels. Indien nodig krijgen ze een herstelbeurt in ons atelier zodat de klanten nooit rommel kopen.''

Het samenwerkingsproject krijgt steun van de hogere overheid omdat het een drieledig doel dient: sociaal behoeften inlossen (wie als behoeftige erkend is door het ocmw, krijgt vijftig percent korting op de gestelde prijzen), het afval verminderen en de tewerkstelling aanzwengelen. In Herzele kunnen drie werklozen aan de slag in de winkel en het Geraardsbergse herstellingsatelier, dat nu nog draait op vrijwilligers, hoopt weldra personeel te kunnen aanstellen.

  • Kringloopshop 't Vierkant , Bevrijdingstraat 2b, Herzele is open elke werkdag van 9-12 en van 14-16.30 uur en op zaterdag van 9-12 uur. Je vindt er kwalitatieve tweedehandse kleren, meubelen, speelgoed, huishoudbenodigdheden, boeken en siervoorwerpen.