De dienst Openbare Werken van de gemeente Brakel kan alweer een pareltje toevoegen aan zijn palmares. Gemeentelijke arbeiders legden de drij scheppes opnieuw aan op het kruispunt van Rameiveld en Hollebeekstraat in Parike. Het moet een aangename picknick- en verpozingsplaats worden.

Niet dat de boeren nog om water zullen komen aan de drij scheppes -- de oorspronkelijke functie --, maar de heraanleg is een stukje vakmanschap geweest van de gemeentelijke arbeiders. Het geheel past in de actie proper Brakel , opgezet door schepen van Openbare Werken Ghislain Nachtegael.

,,Het is een plaats waar vroeger boeren bij lange droogte water haalden'', legt schepen Nachtegael uit. ,,Er waren drie ronde drinkwaterreservoirs, aangelegd in kasseien. Toen ik er onlangs voor het eerst over hoorde, stak ik mijn licht op en ontdekte een verwaarloosde plek. Met advies van ondervoorzitter van VVV en coördinator Parike Doet Het Marc Carlier hebben we alles weggehaald en heraangelegd. Mijn werkmannen leverden een meer dan puike prestatie.''


Kasseien
,,Omdat de kasseien er in zand lagen, konden ze perfect gerecupereerd worden'', vervolgt Marc Carlier. ,,Tussen de drie kasseicirkels werd met dolomiet gewerkt. Het water ontspringt wat verder in het bos en komt tussen de weiden door naar beneden. Zelfs in droge periodes haalt het water een serieus debiet. De drij scheppes werd gemeentelijke eigendom door het wegwerken van een scherpe bocht in de Hollebeekstraat. Daarvoor heette dit hier trouwens de Vijverstraat, een toponiem die verwijst naar permanent water.''


Oeverbeplanting
,,Ondertussen haalden we er ook milieuambtenaar Sandy Casieris bij, die een beplantingsschema met streekeigen oeverbeplanting voorziet. Weldra zullen drie notelaars worden aangeplant. Notelaars houden ook de insecten weg voor toeristen die er komen picknicken of van het uitzicht op Zarlardinge en De Motte komen genieten op een bijna drielandenpunt van het Brakelse Parike, het Lierdese Deftinge en het Geraardsbergse Zarlardinge'', besluit Marc Carlier. (EDP)