Het Grammense toneelgezelschap De Klieke brengt op vrijdag 19 oktober in zaal Leiezicht in Grammene de première van het toneelstuk De kus van een Rus . Het gaat om een blijspel in drie bedrijven van auteur Ray Cooney. Zultenaar Eric Van Craeynest neemt de regie voor zijn rekening.

Met het toneelstuk viert De Klieke zijn vijfjarige jubileum. Het werden vijf succesvolle jaren want de zes opvoeringen per jaar lokten telkens 200 toneelliefhebbers, of een totaal van zo'n 6.000 toeschouwers in vijf jaar. Voor een kleine leefgemeenschap zoals Grammene is dat een succes. Voorzitter Bart Van Thuyne toont zich een tevreden man: ,,Opvallend is dat het toneelgezelschap vrijwel uitsluitend uit Grammenaars bestaat. Een hele prestatie voor mensen die, na hun gewone dagtaak, bereid zijn om ter voorbereiding van een nieuw toneelstuk minstens een veertigtal avonden te repeteren.''


Ontspanning
In De kus van een Rus geven de tien acteurs opnieuw het beste van zichzelf, terwijl ook achter de schermen keihard wordt gewerkt. De Klieke knutselt immers zelf de decors in elkaar.

Het toneel in Grammene werd vijf jaar geleden boven de doopvont gehouden. Secretaris Heidi Delbaere: ,,Het was de bedoeling om Grammene één keer per jaar op een uurtje ontspanning te trakteren. Dat lukte zodat besloten werd verder te doen. Een jaar later stond een klucht op de affiche. Het werk van onze acteurs werd bijzonder gewaardeerd en de meeste kijkers voelden zich sterk betrokken met diegenen die op het podium stonden. Meteen was De Klieke op gang getrokken. Na Mannen met baarden van Romain De Coninck vorig jaar, wagen we ons nu aan het iets betere toneelwerk. Voor het eerst doet De Klieke een beroep op regisseur Eric Van Craeynest''.

In het toneelstuk De kus van een Rus staat de Koude Oorlog centraal. Een Russische danser wil overlopen naar het Westen en wordt daarom in het huis van een commandant gesmokkeld.

  • Opvoeringen op vrijdag 19, zaterdagen 20 en 27 oktober om 20 uur, zondag 28 oktober om 18 uur, donderdag 1 en vrijdag 2 november om 20 uur. De inkom bedraagt 200 frank. Telefoon: 051-63.31.86.