Precies honderd jaar geleden kwamen de eerste psychiatrische verpleegzusters in Eeklo aan. Vijf jaar later verhuisden die zusters van de Molenstraat naar Over d'Ijzers , het nieuwe ziekenhuis in de Oostveldstraat. Dat neogotische bouwwerk, bij het binnenkomen van de stad, is nog altijd het gezicht van het hospitaal. De eigenlijke medische verrichtingen gebeuren daarentegen al een tijdje in compleet nieuwe en modernere gebouwen. Tegen 2004 wil de Sint-Janskliniek de derde en laatste fase van een ambitieus Masterplan afgerond zien, een investering in nieuwbouw en renovatie van 300 miljoen frank (7.436.806 euro).

,,In de volksmond heeft men het nog altijd over Over d'Ijzers , verwijzend naar de vlakbij gelegen spoorweg, wanneer men het over onze kliniek heeft'', zegt algemeen directeur Marc Vanhauwenhuyse. ,,Maar die wat oubollige naam dekt een heel moderne lading. Sinds de aanvang van ons super-Masterplan in 1985 werd de Sint-Janscampus ononderbroken gemoderniseerd en gerenoveerd. Wanneer straks de laatste fase zal zijn afgerond, zullen we één van de meest moderne psychiatrische ziekenhuizen van het land zijn, met een bezetting van 220 patiënten, 35 psychiatrisch verzorgingstehuispatiënten en een dertigtal mensen in daghospitalisatie. We zijn dus klaar voor nog een eeuw psychische gezondheidszorg.''


Streekhuis
Het derde luik van het Masterplan omvat vijf delen. Eerst is er de nieuwbouw van de daghospitalisatie, die vlot bereikbaar van buitenaf wordt ingeplant. Voorts is er een nieuwbouw voor dubbele diagnose en sociale psychiatrie, ter vervanging van het te slopen bestaande gebouw waar nog op drie bouwlagen werd gewerkt. Aan de socio-woningen, achteraan het domein, wordt een centrale toezichtsunit gebouwd.

Een opmerkelijk deel van het Masterplan wordt de verbouwing en renovatie van het centraal administratief neogotische gebouw, dat met respect voor de culturele en architectonische waarde wordt opgesmukt. Het ziekenhuisgedeelte is er al lang verdwenen en heeft plaatsgemaakt voor de administratie en medisch technische diensten. Bovendien is het gebouw aan de straatzijde ook het Streekhuis geworden, waar Streekplatform, Logo Meetjesland en andere diensten een onderdak kregen. Die huizen voorlopig in de containers op het grasperk aan de Oostveldstraat.


Nieuwe ingang
Tenslotte pakt het Masterplan ook de wegeninfrastructuur aan en komt er een totaal nieuwe hoofdingang, niet langer vlakbij d'Ijzers maar even verderop in de Oostveldstraat waar nu de oprit naar het ziekenhuisrestaurant de Achtkanter is. Er komen twee centrale parkeerruimtes zodat de campus voor 90 procent verkeersvrij kan gehouden worden. De gebouwen, die niet langer gebruikt worden, gaan tegen de vlakte.