De grote vakbonden ACV en ABVV verwachten vrijdag in Gent tienduizend man voor hun betoging van 's namiddags. De bonden willen er een strijdbaar feest van maken voor een sociaal Europa. ,,Bewoners van de Macharius- en Heirniswijk waar we doortrekken, hoeven niets te vrezen'', zegt Marc Buysse van het ACV Gent-Eeklo. ,,We stellen alles in het werk om de manifestatie vreedzaam en rustig te laten verlopen.''

Militanten van beide vakbonden stopten gisteren in alle bussen van de wijken Sint-Macharius en Heirnis, Lousbergkaai en Visserij een pamflet waarin ze alvast hun excuses aanboden voor de mogelijke overlast die de betoging kan opleveren. Tienduizend mensen op straat brengt nogal wat drukte en lawaai mee. Maar meer dan dat hoeft de hinder niet te zijn, maken de vakbonden zich sterk.

,,Met het pamflet willen we de mensen geruststellen'', zegt Mil Kooyman van het ABVV. ,,Gent baadt op dit ogenblik teveel in een sfeer van angst met de Eurotop in het verschiet. In het pamflet nodigen we tegelijk de buurt uit op ons feest.''

Op de betoging worden vakbondsleden en -militanten verwacht uit heel het land en enkele delegaties uit de buurlanden. De bonden maken van de Eurotop gebruik om hun eisen voor een sociaal Europa onder de aandacht te brengen. 's Voormiddags is er in de zaal Torrepoort van het ACV een colloquium rond dat thema. Op het eind van de bijeenkomst zal aandacht worden gevraagd voor de moeilijke situatie waarin grensarbeiders zich nog vaak bevinden en wordt de Sociale Verklaring van Gent voorgelezen. Die verklaring is een sociaal schot voor de boeg van de Verklaring van Laken over de toekomst van Europa die op de Eurotop wordt afgekondigd. De vakbonden overhandigen de Verklaring van Gent vrijdag aan premier Verhofstadt.


Jo Lemaire
De vakbonden wilden aanvankelijk een happening houden aan het Zuid. In eigen rangen werd evenwel aangedrongen op een echte betoging. Op vraag van de politie verhuisden de vakbondsactiviteiten naar het grasveld aan de Gandastraat bij de Sint-Baafsabdij. Manifestanten zullen vanaf 13.30 uur met bussen worden aangevoerd. De bussen parkeren vervolgens op de Land van Waaslaan. Daar zal tijdelijk een parkeerverbod gelden.

De optocht vertrekt om 14 uur en trekt langs de Lousbergkaai en Visserij. De manifestanten worden toegesproken door de nationale vakbondsleiders Mia De Vits (ABVV) en Luc Cortebeeck (ACV). Aan de Sint-Baafsabdij is er de hele namiddag animatie met optredens van een Nederlands-Antilliaanse percussiegroep. De meeting wordt besloten met een optreden van Jo Lemaire.