Veel mensen woonden in en buiten het moderne Sint-Aldegondiskerkje in Ezemaal (Landen) de begrafenisplechtigheid bij van Philippe Thirion (28), de Anderlechtfan die na een rel met supporters van SK Lommel het leven liet. Enkele supporters, drie spelers en manager Gaston Peeters van SK Lommel woonden de dienst bij. Een krans van de Lommelse Supportersclub Federatie tooide _ met vele andere _ de lijkwagen.

Pastoor Jan Heerinckx sprak over ,,een onzinnige dood, terwijl voetbal een feest moet zijn''. Hij sprak van vrede, maar vroeg ook gerechtigheid voor de overledene en zijn familie.

Jan Peeters, voorzitter van de Koninklijke Belgische Voetbalbond, liet een krans bezorgen. ,,Ik vond het mijn plicht deze dienst bij te wonen. Hopelijk zien sommigen nu in wat de gevolgen van hun daden zijn. Dan zou dit overlijden tenminste niet zinloos zijn.''

Suppertersclubs van Anderlecht lieten bloemen en kransen bezorgen. Sommigen woonden in paars-witte outfit de plechtigheid bij. Supporter-voorzitter Jos Bogaerts had het over ,,een dag die nooit zal vergeten worden''.


Zero-tolerantie
Er was ook een krans van Standard Club Luik. Anderlecht was vertegenwoordigd door ticketverantwoordelijke Marc Torsin die enkel kon uitbrengen: ,,Er zijn geen woorden voor''. Anderlecht bezorgde een krans en een groot paars-wit bloemstuk.

Manager Gaston Peeters van het groen-witte RC Lommel: ,,Dit had overal kunnen gebeuren. Maar dat het uitgerekend gebeurde bij Lommel dat zo'n familiale reputatie heeft... Drie daders zijn ingerekend. De betrokken supportersclub is ontbonden en hun stamcafé gesloten. Wij voeren resoluut een zero-tolerantie in.''

Een schrale troost voor de zwaar aangeslagen familie die in tranen de lijkwagen zag vertrekken naar het crematorium in Hasselt. De urne werd in de namiddag bijgezet op het kerkhof van Ezemaal. De familie had geen begrafenisprentjes laten drukken. (JS)