,,Dagelijks stoppen we hopen bedlakens in de wasmachine, maar na een week intensief trainen, wordt er aanzienlijk minder in bed geplast'', zegt Tinne Vervoort trots. Zij begeleidt als hoofdmonitrice veertien kinderen uit de provincie Antwerpen tijdens een plasvakantie, een uniek initiatief in Vlaanderen. In vakantiecentrum Verbert in Rijmenam trainen ze een week lang hun blaasspieren om uiteindelijk verlost te raken van de luier.

Voor het tweede jaar op rij organiseert Factor 10, de jongerenafdeling van het socialistische ziekenfonds, een zogeheten plasvakantie in Rijmenam. Het project, waaraan veertien kinderen tussen acht en twaalf jaar deelnemen, staat onder toezicht van de plaskliniek van het Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis in Mechelen. Onder begeleiding van kinesist, uroloog en kinderarts proberen de kinderen tijdens de herfstvakantie hun blaas onder controle te krijgen.

,,Bij de meeste kinderen is de blaas simpelweg te klein, zodat ze makkelijk overloopt. De oorzaak? De spieren rondom hun blaas zijn onvoldoende ontwikkeld, zodat ze hun plas geen hele nacht kunnen ophouden. Via speciale oefeningen leren we de kinderen om die spieren te beheersen. Ze moeten elk uur ook minimaal een glas mineraalwater drinken, zodat het volume van de blaas automatisch toeneemt. Moeten ze plassen? Dan wachten we altijd vijf minuten voordat we ze naar het toilet sturen om de blaas maximaal te laten uitzetten'', zegt Tinne Vervoort.


Plaswekker
De monitoren verbieden de bedplassers ook om 's nachts een luier te dragen. Een mentale kwestie, want als ze in bed plassen, moeten ze hun lakens zelf verversen. Om al die nattigheid te vermijden, werken de begeleiders met een zogenaamde plaswekker. Die registreert urineverlies via een speciaal doekje in de pyjamabroek en begint dan luid te biepen. Dat systeem traint kinderen om tijdig wakker te worden als ze de drang voelen om te plassen.

,,De eerste dag reageren de meesten erg onwenning. Ze schamen zich, maar na een poos voelen ze zich met mekaar verbonden. Voor velen is het de eerste keer dat ze zogezegd op kamp gaan, want bedplassers durven vaak niet mee op zee- of bosklassen. Daarom wisselen we de intensieve training af met een flinke dosis sport en spel. Resultaten? Van de veertien deelnemers staan er vijf na enkele dagen droog. Drie anderen zitten op de goede weg. Vorig jaar hebben we de helft van de kinderen van hun probleem afgeholpen'', weet Vervoort.

Factor 10 plant in samenwerking met de Gentse universiteit volgend jaar een internationaal plaskamp met deelnemers uit heel Europa. De organisatie wil op die manier haar know-how delen met anderen. ,,Bedplassen kan je vaak eenvoudig verhelpen, maar het vraagt van ouders heel wat inspanningen. Het is voor hen zowel een fysieke, als psychologische last. Op een plasvakantie als deze staan bijvoorbeeld acht monitoren dag en nacht paraat voor veertien kinderen. Het geheim van het succes, want alleen zo kan je kort op de bal spelen en het probleem uitschakelen'', zegt Rudy Vangeel van Factor 10.