Voor haar eerste optreden dit seizoen koos de Grote Harmonie niet voor een klassiek najaarsconcert. Ze deed een beroep op voordrachtkunstenaar Patrick Rozé, bindtekstschrijver Kris Haegeman, het Alfabetkoor uit Kortrijk onder leiding van Jeroen Cuvelier en de eigen muzikanten onder leiding van Michiel Lietaert om muzikaal het stuk ,,Verhalen uit de hoedendoos van Benjamin Marcus'' te brengen, het indringende verhaal van Gie Laenen over het getto in Warschau.

De 43-jarige onderofficier-fotograaf Heinrich Hallman bezocht in 1941 het getto van Warschau. Hij maakte er 140 foto's. Wellicht ontmoette hij er die dag de veertienjarige jood Benjamin Marcus. Derde hoofdrolspeelster is Anna Jankowsky naar wie Hallman op zoek was. Hij heeft haar niet gevonden. Benjamin Marcus vond haar wel, een jaar later, net voor de eerste evacuatie van het getto. Ze gaf hem een baby, Jonathan. Geboren uit een Duits soldaat en een joodse vrouw erfde hij van zijn echte vader de foto's, van zijn pleegvader een hoedendoos herinneringen en van zijn moeder een gescheurd linnen broekje, een uitgerafeld hemdje en een ooit witte armband met een blauwe davidster. De combinatie van deze drie erfenissen is een complete gekte die door de Grote Harmonie samengebundeld wordt.


Ongewoon
,,Het concert van volgende zondag is zowel voor de muzikanten als voor het publiek ongewoon'', aldus voorzitter Rudy Vandamme. ,,In plaats van het klassieke, populaire concert kozen we voor een concept dat aansluit bij de actualiteit. Dezelfde haat uit die tijd vinden we terug in actuele situaties. We maakten de keuze van het stuk vroeger al en konden toen niet weten dat het een dergelijke actualiteitswaarde zou krijgen. We lieten opzettelijk de benaming van het getto van Warschau weg omdat we willen dat de uitvoering niet uitsluitend aan die periode refereert maar ook op onze huidige tijd van toepassing is.''

Voor de muzikanten betekent de uitvoering in de Sint-Medarduskerk een heel andere aanpak. Zelf staan ze deze keer niet op het voorplan. Veel aandacht gaat uit naar de twee vertellers Patrick Rozé en Kris Haegeman. Ook het Alfabetkoor uit Kortrijk krijgt zijn aandeel.

De organisatoren kregen de medewerking van het Joods Museum voor Deportatie uit Mechelen. Veertig foto's en een concentratiekampuniform werden ter beschikking gesteld voor een tentoonstelling aan de ingang van de kerk.(LIM)

  • ,,Verhalen uit de hoedendoos van Benjamin Marcus'' door de Grote Harmonie op zondag 4 november om 18 uur in de Sint-Medarduskerk. Er is kinderopvang.