Het oude schooltje van de wijk Kruisstraat wordt een buurthuis. ,,Het wijkleven heeft daar nood aan'', beklemtoont burgemeester Filip Marin (VLD). ,,Er bestaat nog maar één café, waar de hele buurt thuis is.'' Maar de uitbaters zijn bejaard, dus de dreiging dat ze het op een dag voor bekeken houden is reëel. ,,Het oude schooltje moet dan de gemeenschapsrol van het café kunnen overnemen'', vindt de burgemeester.

Het vroegere gemeenteschooltje in de Weststraat (wijk Kruisstraat) omvat aan de voorkant de vroegere onderwijzerswoning en één klaslokaal. Achteraan ligt een ruime speelplaats en nog eens drie klaslokalen. Het gebouw dateert uit 1884.

Het schooltje ging vorig jaar dicht wegens gebrek aan leerlingen. ,,Van de 12 kleuters kwamen er amper drie van de wijk Kruisstraat zelf'', weet de burgemeester nog. ,,De andere kleuters kwamen uit Nederland. En in de lagere afdeling zaten maar 7 kinderen meer.'' Omdat op de wijk geen kinderopvang is namen veel jonge ouders hun kinderen mee naar het centrum van Moerbeke. Daar konden ze wél opvang vinden. Zo bloedde het wijkschooltje langzaam leeg.


Waardevol
Het terrein waar het schooltje staat is zeer waardevolle bouwgrond, meldt de burgemeester. ,,Toch moet het schooltje blijven, vinden we. Het moet een ontmoetingsplek worden voor de hele buurt.'' Het klaslokaal dat aan de straatkant ligt wordt een ontmoetingsruimte voor verenigingen en particulieren uit de wijk. De drie klaslokalen achteraan zijn verhuurd aan het Volwassenenonderwijs van Zelzate, dat er avond- en weekendlessen geeft. De gemeente wil de huurwaarde van die drie klaslokalen laten schatten en er een huurcontract op lange termijn voor afsluiten. Het vroegere huis van de onderwijzer is verhuurd als woning.

,,We gaan niet veel moeten investeren om het buurthuis van de Kruisstraat bruikbaar te maken'', prijst de burgemeester zich gelukkig. ,,Het is in heel goede staat.'' De gemeente gaat een drankenhandelaar onder de arm nemen om de zaal uit te bouwen met een toog, een tapinstallatie, tafels en stoelen. In ruil mag de handelaar de dranken leveren. ,,Voor het openen en sluiten van de zaal, en het nodige toezicht hopen we een wijkbewoner te vinden die dat wil doen. En voor de rest laten we de wijk zelf initiatieven nemen'', vervolgt de Moerbeekse burgemeester. ,,De Kruisstraat is een wijk waar de mensen nog aan elkaar hangen. Ik heb er het volste vertrouwen in dat ze van hun buurthuis iets moois zullen maken.''


Café Leenknecht
Het nieuwe buurthuis moet voor veel dingen kunnen worden gebruikt, verzekert Marin. ,,Er is nu al zeer veel belangstelling voor. De biljartclub van de wijk wil er graag zijn jaarlijks feest geven. Ook voor familiefeesten is de ontmoetingsruimte geschikt. Ik heb al een aantal vragen gekregen in die richting. Een bewijs dat er nood aan is op de wijk.''

De Kruisstraat telt nog welgeteld één kroeg: Café Leenknecht. Een rasecht volkscafé waar gezelligheid primeert en iedereen welkom is. Maar de uitbaters staan aan het eind van hun lange carrière. ,,Als Leenknecht sluit kan het buurthuis de functie van hart van de Kruisstraat overnemen'', hoopt Filip Marin.