Onze voorouders hadden het als Hugenoten ongetwijfeld hard te verduren in Frankrijk, maar de bakkersstiel van vandaag is ook niet te onderschatten. Het is verdraaid een zware job met veel nacht- en weekendwerk'', zegt bakker Walter De Lille. Twee broers, Franciscus en Robertus De Lille, ontvluchtten in 1616 hun geboortestreek en bouwden in Maldegem een nieuw leven op. Franciscus vestigde zich als schoenmaker, Robertus als bakker. Hij is de stamvader van ondertussen elf generaties bakker De Lille. ,,We bezorgen Maldegem nu al 385 jaar brood en dat mag toch wel even vermeld worden'', zegt Walter De Lille.

,,De Lille mag je bijna vertalen als afkomstig van Rijsel. Onze voorouders waren Hugenoten, de Franse aanhangers van Calvijn. In het katholieke Frankrijk werden ze vervolgd en ze verlieten massaal het land op zoek naar veiliger oorden. We hebben aan de universiteit van Gent gevraagd om onze stamboom in kaart te brengen. De tak van Franciscus De Lille is na drie generaties uitgestorven. In Maldegem heten nu ongeveer vierhonderd mensen De Lille en die zijn allemaal familie van elkaar als je teruggaat tot stamvader Robertus. Hij had zes kinderen en na zijn dood, zette zijn zoon Franciscus de bakkersstiel verder'', vertelt Walter De Lille.

Die gaf de aanzet voor wat een traditie zou worden in de familie De Lille. Hij doopte zijn zoon Bonaventura, wat zoveel betekent als op goed geluk. ,,Sindsdien komt om de generatie, dus zowat een keer per eeuw, de naam Bonaventura voor in onze familie en die man was telkens bakker. Mijn vader heette Bonaventuara, in mijn generatie niemand, mijn zoon heet Bonaventura. Er zit eigenlijk maar een uitzondering tussen. Bonaventura, geboren in 1783 en voorbestemd om bakker te worden, werd onder Napoleon als loteling ingelijfd bij de cavalerie en keerde als invalide naar Maldegem terug. Hij werd daarna in de gemeente als veldwachter aangesteld. Het was zijn broer Johannes die de bakkersstiel overnam.''


Bijberoep
Ausonius De Lille koos na zijn huwelijk in 1842 met Barbara De Candt voor een bakkerswinkel in het begin van de Noordstraat, waar de zaak nog steeds gevestigd is.

,,De bakkersstiel van toen valt natuurlijk niet te vergelijken met een bakker van de 21ste eeuw'', zegt Walter De Lille. ,,Het is eigenlijk pas mijn grootvader die bakker was zonder bijberoep. Voorheen waren onze voorouders telkens bakker-landbouwer. Zij brachten aanvankelijk met paard en kar het brood tot bij de klanten. Later gebeurde dat met de auto, maar ik ben er vijf jaar geleden mee gestopt omdat het economisch niet langer verantwoord was.''


Weerbericht
,,Bakker is een zware stiel. Mijn zoon Bonaventura volgt het laatste jaar opleiding tot bakker in Brugge, maar ik durf niet met zekerheid zeggen dat hij de zaak zal overnemen, al hoop ik het wel. In Oost- en West-Vlaanderen samen staan een vierhonderd bakkerijen over te nemen. Wie wil nog elke zaterdag en zondag werken? Het wordt moeilijk om bakkers te vinden.''

Het broodverbruik in ons land gaat voortdurend achteruit. We zitten nu nog aan een 110 gram per dag per inwoner, in het midden van de twintigste eeuw bedroeg dat nog 500 gram. De ontbijtgranen hebben een sterke opgang gekend en daarnaast eten de Vlamingen meer boterkoeken en pistolets. ,,Je moet daar op inspelen door meer en meer broodsoorten aan te bieden. Tot twintig jaar geleden had je een klein en groot wit en een klein en groot bruin brood, in het weekend kwam daar nog rozijnen- en koekebrood bij. Nu bak ik op een weekdag al zeven soorten brood en dan zijn er natuurlijk wel altijd een paar klanten die de achtste soort brood komen vragen. Je moet mee met de tijd. We verkopen nu ook belegde broodjes,

vooral aan schoolkinderen, personeel van banken en dergelijke.''

,,Bakkers behoren op zaterdagavond tot de trouwste kijkers en luisteraars van het weerbericht. Als men goed weer voorspelt voor de zondag is het best dat we de productie remmen want anders zitten we met een fameus overschot. Op zo'n dag trekken de mensen naar zee. De wintermaanden zijn voor ons traditioneel de betere maanden. Bij slecht weer komt men gebakjes halen. We zijn een ambachtelijke bakkerij. In Nederland vind je die niet zoveel meer, daar komt het meeste brood uit de fabriek. We hebben trouwens heel wat Nederlandse klanten, vooral op zondag als bij hen de bakkers gesloten zijn.''