Het Hasseltse stadsbestuur gaat de wildgroei van nachtwinkels op zijn grondgebied tegenhouden. ,,Politie en Economische Inspectie moeten ook controleren of hetgeen die winkels verkopen wel kosjer en wettelijk is'', vindt burgemeester Reynders.

Het aantal nachtwinkels groeide in Hasselt op korte tijd aan tot dertien. ,,Zijn die wel nodig en leefbaar?'' vraagt de burgemeester zich af. ,,We hebben niets tegen nachtwinkels als ze eerbaar zijn'', stelt hij. ,,Maar een aantal van hen heeft wel wat anders onder de toonbank dan wat naar buiten getoond wordt. Bij de voorraden trof de inspectie ook al beschimmelde eetwaren aan. Als ze met zoveel zijn hebben ze trouwens te weinig omzet om ernstig te kunnen werken.''


Vergunning verplicht
De Hasseltse burgemeester wil niet afglijden naar Luikse toestanden waar 115 nachtwinkels zijn. Bepaalde families monopoliseren een ganse keten. Vandaar dat de gemeenteraad gevraagd wordt een stedenbouwkundige verordening goed te keuren die kandidaten voor nachtwinkels verplicht een vergunning aan te vragen. ,,Midden in een woonwijk, in een appartement of een omgebouwde garage kan zeker niet''.

Met de af- en aanrijdende auto's en het lawaai veroorzaken de nachtwinkels die zich bij voorkeur in het stadscentrum vestigen, ook onduldbaar lawaai. De bestaande winkels zullen zich dan ook aan de openingsuren - zes uur 's avonds tot twee uur 's nachts - moeten houden en bijvoorbeeld niet overdag openhouden. Een ander probleem is dat ze alcohol verkopen aan minderjarigen.

Tot de geviseerde winkels behoren ook benzinestations met verkoopruimte die later dan tien uur openblijven en de 24 uur-shops. In de buurt willen al te vaak ,,kleine vuilhoopjes'' met bierblikken, stukken kaas en ander fraais ontstaan.

Wegens het gevaar van overvallen zal het stadsbestuur de nachtwinkels in de toekomst verplichten zich te beveiligen, onder andere met een van achter de toonbank te openen deurknop.