Flupke Fonteine en Valeir van de Moart halen komend weekend voor de vijftiende keer het Gaverse politieke leven door de mangel. De twee poppen spelen de hoofdrol in 't Spelleke van Gavere . Mathieu De Clippele en Guy Van Hove, de mannen achter de poppen, konden zich geen beter jaar dan 2003 voorstellen. Van de opmerkelijke intrede van schepen Adriën Dhondt tot de Slag bij Gavere , geen betere onderwerpen voor onvervalste politieke satire.

,,Miezeere, miezeerie'', noemen Mathieu De Clippele en Guy Van Hove het toepasselijk. ,,De dood van onze burgemeester Carlos Dierickx, de merkwaardige intrede van schepen Adriën Dhondt (de schepen stemde per vergissing tegen een voorstel van zijn eigen meerderheid, nvdr. ), de afschaffing van de marktbus, de Slag bij Gavere van Karel Hubau, de openbare werken van Willy Benoot en de lege gemeentekas van Marc Van Wittenberge. Wij hadden dit jaar absoluut geen gebrek aan onderwerpen'', bewijst Mathieu De Clippele.

Het publiek in zaal Reinaert in Semmerzake mag zich opnieuw aan een hele boterham verwachten. 't Spelleke van Gavere is ondertussen al aan de vijftiende editie toe. ,,Eigenlijk zitten wij aan zeventien keer. Maar in 1999 beperkten wij ons tot een gastoptreden in 't Spelleke van Lierde en in 2001 speelden wij samen met 't Spelleke van Lierde en 't Spelleke van de Drei Kluiten uit Gent'', weet Mathieu De Clippele.


Nieuwe poppen
't Spelleke van Gavere ontstond in 1988 in de schoot van de Gaverse afdeling van het Davidsfonds. Al die tijd waren Mathieu De Clippele en Guy Van Hove de gezichten van het poppenspel. Dit jaar duiken een aantal nieuwe namen op. Niet alleen zijn er nieuwe poppen, met Robert Algoet is er ook een nieuwe poppenspeler. Freddy Claeys van het Spelleke van de Drei Kluiten werkte mee aan de regie.

,,Vanwaar wij al onze onderwerpen halen? Uit de krant'', verklapt Mathieu De Clippele. ,,Wij houden alles bij wat over Gavere verschijnt. In het najaar zetten wij ons aan tafel en selecteren wij uit ons knipselarchief. Uit alle stoten die het voorbije jaar gebeurd zijn, brouwen wij een verhaal. En het is zoals de meeste politici het zeggen: ze zijn bang voor wat wij over hen gaan vertellen, maar ze zijn even bang dat ze niet zullen vernoemd worden. Want dat is ook geen goed teken.''

  • 't Spelleke van Gavere
  • op vrijdag 23, zaterdag 24, zondag 25 en maandag 26 januari, telkens om 20 uur (zondag om 18 uur). Kaarten: 6,5 euro. Reservaties: tel. 09-384.31.97 of tel. 09-384.48.48.