Vorig weekeinde hield Stefaan Noreilde, tweede opvolger op de senaatslijst voor de VLD, zijn verkiezingsbal in het atheneum van Mariakerke. Tanguy Veys (Vlaams Blok) is verwonderd dat de directie deze activiteit toeliet. De juridische dienst van het gemeenschapsonderwijs ziet niet direct problemen aangezien het verkiezingsbal buiten de lesuren plaatsvond.

,,Ik heb de toelating gevraagd aan de directie en er eerlijk gezegd geen seconde bij stilgestaan dat een verkiezingsbal niet zou kunnen in een zaal van het atheneum'', zegt Stefaan Noreilde. ,,Die zaal wordt geregeld gebruikt door politici. Daniël Termont en de SP.A hielden er bijeenkomsten en ook de VLD gebruikte de zaal al. Ik heb het huurgeld voor de zaal en ik heb Sabam betaald. Ik vind het jammer dat men op die manier probeert een jonge kandidaat onderuit te halen.''


Vlaamse avond
Volgens Tanguy Veys kan een verkiezingsavond niet in de school, op basis van het onderwijsdecreet.

Bij de juridische dienst van het gemeenschapsonderwijs wijst men erop dat politieke propaganda gericht op leerkrachten en leerlingen verboden is. ,,Maar dit is een activiteit tijdens het weekeinde zonder leerlingen. De scholen van het gemeenschapsonderwijs zijn ook bedoeld voor lokale activiteiten buiten de lesuren. Zolang de zaal niet voorbehouden is voor één politieke partij denk ik niet dat hier een probleem is. Maar het is aan de directeur van de betrokken scholengemeenschap om te oordelen of hij een activiteit al dan niet toelaat'', zegt men bij de juridische dienst.

Het is nu wellicht wachten op een aanvraag van het Vlaams Blok voor een Vlaamse avond in de school.

De directie van het atheneum was niet voor commentaar bereikbaar. (RVH)