,,China is goed op weg een economische wereldmacht te worden. En toch zie ik, ook bij ondernemers, verrassend weinig belangstelling voor de Chinese taal en cultuur. Jongeren die nu de moeite doen om die moeilijke taal te leren, zullen daar ontegensprekelijk de vruchten van plukken.'' Professor Daniël Van den Bulcke, kenner van de Chinese economie, pleit voor meer vooruitziendheid.

Vandaag vieren de Chinezen hun nieuwjaar: het jaar van de geit maakt plaats voor het jaar van de aap. Maar China blijft de grote onbekende.

Merkwaardig, want het gigantische land pakt jaar na jaar uit met fenomenale groeicijfers. Vorig jaar zou de economie er volgens Chinese cijfers met 9,1 procent zijn gegroeid.

,,Niet voor niets wordt China de stofzuiger van de wereldeconomie genoemd. Al enkele jaren trekt het land meer buitenlandse investeringen aan dan om het even welk ander land'', zegt professor Daniël Van den Bulcke, verbonden aan de universiteiten van Gent en Antwerpen, en auteur van een studie over Europese investeringen in China.

,,Zelfs als de Chinezen hun cijfers wat aandikken, blijft de groei fenomenaal. Je ziet het land voor je ogen veranderen.'' • Die snelle overgang naar de vrije markt heeft toch vast ook schaduwkanten?
 • ,,China staat voor een enorme uitdaging. Het land telt nog zeer grote staatsondernemingen. Als die in de problemen geraken wanneer de overheid hen niet langer steunt, zou dat een enorme werkloosheid veroorzaken. De welvaart is ook ongelijk verdeeld, en vooral geconcentreerd in de kustprovincies.''


  Vooruitblik
  ,,Nu, men voorspelt al jaren een debacle, en toch slagen de Chinezen erin de overgang in goede banen te leiden. Als zich geen politieke schokken voordoen, zie ik China uitgroeien tot een economische wereldmacht.'' • Wat zijn op lange termijn de gevolgen voor België?
 • ,,Wat onze ondernemers moeten doen, is werken aan de ontwikkeling van nieuwe en gesofisticeerde producten, zodat toch de hoofdactiviteit van onze bedrijven hier blijft. Maar ook op het vlak van research rukt China op.'' • En toch wekt China nauwelijks interesse.
 • ,,Ik begrijp het niet. Ondernemers tonen maar weinig belangstelling voor activiteiten rond China. Maar als je weet dat één mens op de vijf een Chinees is, dan is het toch evident dat we voldoende mensen moeten hebben die Chinees spreken?'' • Kortom: tijd om wakker te worden?
 • ,,Absoluut. China, de reus, is wel wakker geworden. Wij nog niet.''