Einde dreigt voor Miss België

Einde dreigt voor Miss België

VT4 en VTM zeggen niet langer geïnteresseerd te zijn in de Miss België-verkiezing. Het kan de doodsteek betekenen voor de organisatie.

Van onze redacteur

Met de uitstraling van de verkiezing van Miss België, die al sinds 1929 wordt gehouden, zat het al een tijdje verkeerd. Het publiek haakte de afgelopen jaren af. In 2002 haalde de finale op VTM nog meer dan 1 miljoen kijkers. Daarna ging het snel achteruit. In 2006 bleef VTM steken op 770.000 kijkers. VTM trok zich terug uit de verkiezing en VT4 werd de nieuwe mediapartner. Ook zonder succes. Dit jaar moest organisatrice Darline Devos zelfs tevreden zijn met de kleinere vrouwenzender VijfTV, waar de verkiezing het slechtste kijkcijfer ooit haalde: 187.329.

Ook met de missen ging het jaar na jaar achteruit. Vanaf Goedele Liekens in 1986 konden ze bijna allemaal teren op hun kroontje. Ze werden bepalende gezichten voor televisiezenders en eentje werd zelfs politica. Maar na Ann Van Elsen in 2002 viel ook dat stil. Weet u nog wat Cilou Annys doet of Ellen Petri? Zeynep Sever en Annelien Coorevits halen nog wel eens het nieuws, maar meestal omdat hun partner goed overweg kan met een voetbal.

Dat lijken nu ook de commerciële televisiezenders definitief in te zien. VTM liet Miss België vijf jaar geleden al los en volgens woordvoerder Sara Vercauteren zijn er geen plannen om de omgekeerde stap te maken. 'Miss België komt bij ons niet op het scherm', klinkt het kort. Ook SBS, het moederbedrijf van VT4 en VijfTV, trekt zich dit jaar terug. 'Het contract liep vorig jaar af en in de huidige situatie (de zenders werden overgenomen door De Vijver, red.) is er geen sprake van vernieuwing van dat contract.' Ook de grootste speler in televisieland, Eén, is niet geïnteresseerd. En dus lijkt het erop dat organisatrice Darline Devos moet aankloppen bij kleine showbizz-zenders zoals Ment-TV. Aan Waalse kant is RTL-TVI al jarenlang de partner. Ook daar wordt getwijfeld. 'We geven geen commentaar', zegt woordvoerder Sophie Bailly. 'Maar er is nog geen beslissing genomen.' Op een paar maanden van de verkiezing betekent dat weinig goeds, want voor

de sponsors is het afhaken van de televisiezenders zeer slecht nieuws. Een live tv-uitzending is voor hen de belangrijkste reden om mee te doen.

In 2002 haalde de finale op VTM nog meer dan 1 miljoen kijkers. Daarna ging het snel achteruit