Elf milieuactivisten voor de rechter

De bende van de bevrijde aardappelen

Andermans aardappelen rooien, is dat vernieling van wetenschappelijk onderzoek of vrije meningsuiting? De rechter in Dendermonde zal beslissen.

Van onze redacteur

Bijna een jaar nadat ze in het Oost-Vlaamse Wetteren een akker met genetisch gewijzigde aardappelen kwamen 'bevrijden', staan elf actievoerders voor de rechter. Alle elf zijn gedagvaard wegens bendevorming, enkelen onder hen ook voor vernielingen aan bewakingscamera's, afsluitingen en 'vruchten des velds', een van hen voor slagen aan een politieagent.

De veldbevrijding van zondag 29mei 2011 was aangekondigd. Een handvol wetenschappers stond werkeloos toe te kijken hoe een paar tientallen politieagenten honderden milieuactivisten van het veld probeerden te houden. Enkelen raakten door het cordon, waar ze genetisch gewijzigde aardappelen rooiden en vervingen door biologische.

Barbara Van Dyck, die door de actie haar betrekking als onderzoekster aan de KULeuven verloor, is een van de elf. In eerdere interviews ontkent ze aardappelplantjes te hebben uitgetrokken. Desondanks wordt ze gedagvaard voor 'kwaadwillige verwoesting'. Op de vooravond van het proces wil ze geen details kwijt over haar rol. 'Het was een groepsprotest, we gaan ons dan ook verdedigen als groep.'

Vrijwillig verschijnen

Op de weblog van de Belgian Field Liberation Movement wordt aan de kaak gesteld dat het parket uit honderden actievoerders maar elf zondebokken geselecteerd heeft. Wie aan de actie heeft deelgenomen, maar door het parket over het hoofd is gezien, wordt opgeroepen alsnog 'vrijwillig te verschijnen'. Op de eerste zittingsdag gebeurt dat enkel symbolisch, met een T-shirt waarop staat dat je ook bij de bende hoort. Wie wil, kan zijn 'verschijning' daarna officieel bij het parket laten vaststellen.

Volgens de parketwoordvoerder is het uitzonderlijk dat iemand die niet gedagvaard is, vrijwillig verschijnt. Vrijwillige verschijning is vooral handig voor iemand die al gedagvaard is voor één feit en zich meteen verantwoordt voor een tweede, om zo de kosten van een extra dagvaarding te ontlopen.

Volgens Van Dyck is er hoe dan ook geen sprake van bendevorming. 'Volgens de wet is een bende een vereniging met het oogmerk wanbedrijven te plegen. Wij zijn geen vereniging, maar een beweging, waarvan je misschien het gedachtegoed deelt, maar geen lid kunt worden. En wij plegen geen wanbedrijven, maar voeren politieke actie.'

Een actie waarbij volgens de onderzoekers een vijfde van het plantgoed verloren ging. 'Er stonden 108 genetisch gewijzigde aardappelen. Als ik het goed heb, moeten er daarvan dus 21 of 22 verloren zijn gegaan. Zet dat eens in verhouding tot de schade die de agro-industrie wereldwijd aanricht.'

Maïs met extra lange steel

Volgens de actievoerders zijn veldproeven met genetisch gewijzigde gewassen een 'ernstige en onomkeerbare vervuiling van ons milieu en onze voeding' en maken ze 'boeren afhankelijk van bedrijven die geld verdienen dankzij wetenschappelijk onderzoek dat de gemeenschap heeft betaald'.

Van Dyck is nog altijd onderzoekster, maar voorlopig zonder universiteit. Na het strafproces in Wetteren doet de arbeidsrechtbank een uitspraak over haar ontslag aan de KU Leuven.

De Wetterse aardappelproef is intussen afgelopen. Met succes, volgens de onderzoekers, die wilden nagaan of hun genetisch gewijzigde aardappelen ook buiten een laboratorium beter tegen schimmel kunnen. Op het veld loopt al een nieuw onderzoek, met maïs die door genetische manipulatie een extra lange steel heeft, wat het rendabeler maakt om hem om te zetten in bio-energie.

'Wij zijn geen vereniging die wanbedrijven pleegt, maar een beweging die politieke actie voert'

Sport
 1. Video Dendoncker kan met Anderlecht kloof slaan: "Zou mooi zijn"
 2. GP van de USA: eerste oefensessie: Mercedes dominant, Hamilton snelste
 3. Video Neymar zet krabbel onder hallucinant contract bij Barcelona
 4. Video Preud'homme: "In België is geen enkele ploeg favoriet tegen Club in Brugge"
 5. Oostenrijkse nationale doelman is zes maanden out
 6. Courtois tegen Batshuayi: "Schrijf om te beginnen mijn naam eens juist!"
 7. Guardiola stelt Vincent Kompany gerust
 8. Foto Kerber is “Speelster van het Jaar” en poseert samen met collega’s voor start van Finals
 9. Minsk gaat Europese Spelen van 2019 organiseren
 10. Keukeleire sneuvelt met de meet in zicht in Abu Dhabi
 11. Limburg United strikt IJslander Vihjalmsson maar verliest Vanwijn
 12. Kerber leidt rode groep, Radwanska voert witte groep aan op WTA Finals
 13. Match Of The Day-presentator Lineker zwaar aangevallen na uitspraken over vluchtelingen
 14. Yannik Reuter stoot door naar halve finales in Brest
 15. Nieuw contract en monsteropstapclausule voor Carrasco
 16. Geen medaille voor Pieter Timmers op 100m in Singapore
 17. Video Ferrari-piloot Kimi Raikkonen blikt vooruit naar de GP van de USA
 18. Zondag Wereldbeker op de Cauberg: Generale repetitie voor WK 2018
 19. Tom Meeusen: “Ik kan alleen maar zeggen dat ik mijn best doe”
 20. Emma Meesseman wint Europese Supercup