Scholen Rand zitten vol met anderstaligen

De scholen in de Rand rond Brussel worden overspoeld door anderstalige leerlingen. Ze moeten kinderen weigeren. Nederlandstalige kinderen voorrang geven, kan niet.

In het basisonderwijs van de Vlaamse Rand rond Brussel (zes faciliteitengemeenten en nog dertien andere gemeenten) is meer dan één op de drie leerlingen van huis uit anderstalig. Er zijn uitschieters van 77 procent in een school in Sint-Genesius-Rode, van 77 procent in Vilvoorde en van 82 procent in Zellik (Asse).

De anderstaligen bestaan uit twee groepen. De kinderen die in het Brussels Gewest geen school vinden en naar de Rand uitwijken, en de kinderen van mensen die in de Rand wonen. Die zijn nu in de meerderheid. Het gaat vaak om Franstalige Belgen, maar steeds meer om allochtonen.

De scholen kampen daardoor met een capaciteitsprobleem, ze kunnen de vraag amper aan. Eén op de drie scholen die meer dan 45 procent anderstaligen onderdak geven, heeft al leerlingen moeten weigeren.

In tegenstelling tot de Brusselse scholen mogen de scholen in de Rand geen voorrang geven aan Nederlandstalige kinderen. In het Vlaams Parlement gaan daarom stemmen op om een voorrangsregeling in te voeren. Irina De Knop (Open VLD), Vlaams parlementslid en burgemeester van Lennik, pleit ervoor om scholen toe te staan bij de inschrijving het aandeel anderstaligen te beperken. ‘Dat kan via een dubbele inschrijvingslijst, zoals dat met kansarme kinderen gebeurt', aldus De Knop. Zij vindt ook dat er extra plaatsen moeten bijkomen, zowel in Brussel als in de Rand, en dat er meer taalondersteunende maatregelen moeten komen.

In Brussel wordt een drempel gehanteerd van minstens 55 procent kinderen van Nederlandssprekende ouders. ‘Iets vergelijkbaars doen in de Rand kan grondwettelijk niet', laat de minister van Onderwijs, Pascal Smet (SP.A), weten. In Brussel is er onderwijs van twee gemeenschappen en kan een ouder kiezen. In Vlaanderen is er maar onderwijs van één gemeenschap, en voorrang geven op basis van taal is dan in strijd met de grondwet.

De bezorgdheid bij de scholen dat ze met de nieuwe berekening van de lestijden (DS 20 februari) de extra uren voor taalondersteuning kwijtspelen, is ongegrond, benadrukt Smet. ‘Andere thuistaal telt mee als criterium, vanaf het eerste kind. En nergens gaan de scholen er meer lestijden bijkrijgen dan in de Vlaamse Rand'.

Sport
 1. Jonas Coreelman bevestigt uitstekende vorm in Aken met nieuw persoonlijk record
 2. Lecluyse wint 200 meter wisselslag in Compiègne
 3. BUITENLAND. Feyenoord verliest eerste punten in klassieker, Kompany keert terug met gelijkspel, United en Mourinho verliezen zwaar op Chelsea.
 4. Olympic Essenbeek Halle en AC Meetjesland winnen opener CrossCup in Gent
 5. De Ketele en De Pauw bezorgen België zesde medaille op EK piste
 6. Vasil Kiryienka pakte de bloemen in Chrono des Nations
 7. Pieter Devos leidt in Wereldbeker na vierde plaats in Helsinki
 8. Yannik Reuter gaat onderuit in finale van Challenger Brest
 9. Red Flames zetten Rusland opnieuw opzij in oefenmatch
 10. Carreno Busta houdt Fognini van titel op ATP-toernooi Moskou
 11. Nestor en Roger-Vasselin winnen dubbelspel in Antwerpen
 12. Angelique Kerber laat geen steek vallen in eerste groepsmatch WTA Finals
 13. Franse rode lantaarn Lorient zet trainer aan de deur
 14. Ann-Sophie Duyck wint tijdrit Chrono des Nations
 15. Nicola Philippaerts wint prestigieuze jumping in Amerikaanse Tryon
 16. Sanne Cant is blij met podiumplaats in Valkenburg
 17. Wereldkampioene Thalita de Jong pakt zege op WB Valkenburg in eigen land
 18. Kunstschaatsster Loena Hendrickx wordt tweede in Nice
 19. Minjee Lee wint Blue Bay LPGA in Chinese Hainan
 20. Real Madrid benoemt clubicoon Paco Gento tot erevoorzitter