Oordeel van De Standaard

1a. De koers van Delhaize steeg in 2006 met 14 procent, van 55,35 naar 63,15 euro. Dat is minder dan de Bel-20 en de 23 procent van de Bloomberg-index voor voedingsdistributeurs. Twee op tien.

1b. Delhaize maakte in 2006 351,9 miljoen euro winst, 3,64 procent minder dan in 2005, door het dollareffect en de verkoop van de Tsjechische winkels. Afgezien van deze effecten ging de winst er met 12 procent op vooruit. Samen goed voor twee punten.

2a. Delhaize zit niet in het KBC-universum voor duurzame beleggingen. 36,4 procent ligt onder het sectorgemiddelde van 48,5 procent. Onder meer het milieubeleid en de loonstructuur zijn zwak. Ook Dexia is niet al te positief. Afgerond vier punten.

2b. In de analyse van Budget Week haalt Delhaize een score van 7,0 op 10, de 58ste plaats in de ranglijst en de op één na beste plaats van de Bel-20-ondernemingen. Zeven op tien.

3. Delhaize haalt in het onderzoek van de Belgische Vereniging van Financiële Analisten een score van 376 op 500 of acht op tien. Subtotaal: 23 punten.

Oordeel van de jury

Voor de topman van Delhaize is de jury unaniem enthousiast. 'Een prestatie die bijna uniek is voor België: slagen in de VS, en dat in een erg concurrentiële markt. Niets ten nadele van Jef Colruyt, maar een alternatief bieden voor Wal-Mart is toch nog iets anders. En met de integratie van Hannaford heeft Beckers getoond dat dat kan.'

De strategie van klantendifferentiatie die Delhaize hanteert - winkels aanpassen aan het lokale publiek - is zelfs tamelijk uniek voor de VS. 'Ze brengen iets nieuws en ze slagen erin', zegt een jurylid.

Wel wordt vastgesteld dat een en ander in 2006 niet werd gereflecteerd in de koers en de winst. 'Het was een goed jaar, maar er springt niets uit. Toch is Beckers een van de meest vooraanstaande Belgische ceo's', vindt de jury.

Ook Beckers' maatschappelijk engagement in het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) wordt geprezen. 'Hij heeft visie en commitment en is tegelijk geen tafelspringer. Een knappe vent. Hij is er niet op uit om elk jaar een grote slag te slaan, en dat wordt ook niet van hem verwacht. Daarom is hij niet dé ceo van 2006, maar hij verdient wel veel respect.' Als de fusie met Ahold er ooit nog komt, dan zal Delhaize een leidende rol krijgen - daarvan is de jury overtuigd.

Subtotaal: 44 punten