Zangeres Hannelore Bedert over haar leermeester...
Zangeres Hannelore Bedert en haar leermeester, Achilles Vanlerberghe. Foto: Jobat.be

Elke leerling heeft een leermeester. Iemand van wie hij het vak geleerd heeft. Sommigen worden de beste vrienden. Anderen zien elkaar nooit meer terug. Deze week vertelt zangeres Hannelore Bedert wat ze geleerd heeft van academieleraar Achilles 'Chilo' Vanlerberghe.

 

Hannelore: "Achilles was mijn leraar toneel aan de academie in Harelbeke. Vijf jaar heb ik les gekregen van Chilo, zoals wij hen noemden. Hij heeft me doen inzien waarom ik graag op een podium sta. Voor ik les kreeg van hem, ging het me vooral om de aandacht. Hij vroeg me ook wat ik daar stond te doen, waarom ik iets vertelde, zonder dat dat om een heel groot antwoord vroeg. Sindsdien sta ik een stuk bewuster voor een publiek en zal ik niet snel aan iets beginnen als het niet met volle goesting is."

Achilles Vanlerberghe: "Dat een van mijn studenten in het vak gaat, gebeurt niet vaak. Als iemand het dan toch doet, vind ik dat uiteraard fantastisch. Nu, haar talent loog er niet om. Bovendien was ze gebeten en herinner ik me haar als een harde werker. Als leraar wou ik mijn studenten motiveren. Iedereen staat graag op een scène, maar op een podium staan betekent ook dat je open moet staan voor mensen. Een publiek is als een maîtresse die haar emoties op je loslaat. Daar moet je mee in de clinch kunnen gaan. En dus stelde ik daar vragen over: wat zeg je, wat vertel je, wat doe je? De meesten hadden het daar moeilijk mee, gewoon omdat ze daar niet op voorbereid waren."

>>