Franstaligen willen bredere rol Van Rompuy

MR en CDH willen vanaf volgende week ook over de begroting, sociaal-economische dossiers en justitie onderhandelen onder de hoede van Herman Van Rompuy.

Van onze redactriceKoninklijk verkenner Herman Van Rompuy heeft zich de voorbije zestien dagen nagenoeg uitsluitend beziggehouden met het proberen te ontwarren van de communautaire knoop en Brussel-Halle-Vilvoorde. MR en CDH hebben de éminence grise van CD&V laten weten dat ze bij hem volgende week ook de begroting, sociaal-economische dossiers en justitie willen aansnijden.

'Het zou goed zijn dat we vanaf volgende week die belangrijke discussies hervatten. In Franstalig België is er veel vertrouwen in Van Rompuy', zegt de woordvoerster van Didier Reynders, partijvoorzitter van de MR.

Van Rompuys officiële commentaar luidde gisteren via zijn woordvoerder 'niet aan de orde'. De kwestie is niet zonder belang voor Yves Leterme, de kandidaat-premier van CD&V. Wordt de rol van de verkenner in de feiten uitgebreid, dan werkt die voor hem minstens een deel van het toekomstige regeerakkoord uit. Dat kan de legitimatie van Leterme als toekomstig premier verminderen.

Het kartel CD&V/N-VA wil Leterme terug als formateur in de piste brengen. Hij moet dan het regeerakkoord tot een goed einde brengen, maar daarvoor is er eerst een uitweg nodig uit de communautaire patstelling. Zonder akkoord daarover is het zelfmoord voor Leterme om terug in de arena te komen.

Vraag is of nu opnieuw gaan spreken over andere thema's zoden aan de dijk brengt en geen afleidingsmanoeuvre is van de echte communautaire knelpunten. 'Ik bekijk alles met een open geest, maar de essentie van de opdracht van de verkenner is dat hij de discussie over de staatshervorming en BHV moet ontzenuwen', zegt CD&V-voorzitter Jo Vandeurzen. Ook bij enkele andere Vlaamse onderhandelaars luidt het 'First things first'.

Gisterochtend sprak Van Rompuy gedurende twee uur over BHV en de staatshervorming met Didier Reynders en CDH-voorzitster Joëlle Milquet. De dag voordien deed hij dat met Open VLD en CD&V/N-VA.

Zeker tot na het weekend staan de officiële gesprekken van de verkenner op een laag pitje. Als redenen voor de windstilte worden de Europese verplichtingen van Reynders als minister van Financiën ingeroepen, de Waalse Feesten en de Grote Prijs Formule 1 in Francorchamps.Sport
 1. Jonas Coreelman bevestigt uitstekende vorm in Aken met nieuw persoonlijk record
 2. Lecluyse wint 200 meter wisselslag in Compiègne
 3. BUITENLAND. Feyenoord verliest eerste punten in klassieker, Kompany keert terug met gelijkspel, United en Mourinho verliezen zwaar op Chelsea.
 4. Olympic Essenbeek Halle en AC Meetjesland winnen opener CrossCup in Gent
 5. De Ketele en De Pauw bezorgen België zesde medaille op EK piste
 6. Vasil Kiryienka pakte de bloemen in Chrono des Nations
 7. Pieter Devos leidt in Wereldbeker na vierde plaats in Helsinki
 8. Yannik Reuter gaat onderuit in finale van Challenger Brest
 9. Red Flames zetten Rusland opnieuw opzij in oefenmatch
 10. Carreno Busta houdt Fognini van titel op ATP-toernooi Moskou
 11. Nestor en Roger-Vasselin winnen dubbelspel in Antwerpen
 12. Angelique Kerber laat geen steek vallen in eerste groepsmatch WTA Finals
 13. Franse rode lantaarn Lorient zet trainer aan de deur
 14. Ann-Sophie Duyck wint tijdrit Chrono des Nations
 15. Nicola Philippaerts wint prestigieuze jumping in Amerikaanse Tryon
 16. Sanne Cant is blij met podiumplaats in Valkenburg
 17. Wereldkampioene Thalita de Jong pakt zege op WB Valkenburg in eigen land
 18. Kunstschaatsster Loena Hendrickx wordt tweede in Nice
 19. Minjee Lee wint Blue Bay LPGA in Chinese Hainan
 20. Real Madrid benoemt clubicoon Paco Gento tot erevoorzitter