De ideale proefkonijnen

EEN DAG IN HET SPOOR VAN DE 'BRUSSELS GIRL GEEKS' Vrouwelijke techneuten? Ze bestaan. Ze tetteren niet, ze twitteren. En ze komen maandelijks samen voor een 'Girl Geek Dinner'. Zaterdag hielden ze dat op verplaatsing, in Londen. Wij stapten mee op de Eurostar.

Van onze redactrice

in Groot-Brittannië

'We zitten bijna onder water', gilt de blogster Sas Van Gent, als we in het station van Rijsel op ooghoogte een fontein voorbijrijden. Ze heeft met 39 andere girl geeks een eersteklassecoupé van de hogesnelheidstrein naar Londen bezet.

Eurostar heeft de deelneemsters van het Brussels Girl Geek Dinner uitgenodigd om over de grenzen te gaan om er 'girly en geeky' te shoppen. De hele dag zullen ze via hun smartphone adressen kunnen opzoeken, tips uitwisselen en foto's en commentaren posten via een speciale website die de treinmaatschappij heeft bedacht. Later in de namiddag zullen ze ook hun Londense en Parijse collega's ontmoeten.

Girl geeks omschrijven zichzelf als actieve vrouwen die geïnteresseerd zijn in nieuwe media, technische snufjes en ICT maar die zichzelf zeker niet au sérieux nemen. De opper-'girl geek' Sarah Blow bedacht het Girl Geek Dinner evenement in april 2005 in Londen en sindsdien worden de avonden over de hele wereld gehouden.

Clo Willaerts (of Bnox: de dames noemen elkaar allemaal bij hun nickname) is de oprichtster van de Belgische tak. Ze noemt het een blogevent met een feministische reflex, waarbij de rollen eens worden omgekeerd.

'Aan online events is er geen gebrek', zegt ze. 'Internetmensen komen wel buiten, maar er waren altijd zo weinig vrouwen bij. Mannen hangen aan de toog met een pint en wisselen visitekaartjes uit. Op Girl Geek Dinners kunnen vrouwen op hun manier socializen.'

Het Brussels Girl Geek Dinner is ondertussen al aan zijn twaalfde editie toe. Op een website kan een vrouw zich inschrijven op het maandelijkse gratis evenement. Een gastspreker komt er over een onderwerp praten dat te maken heeft met internet, media, computers of iets anders wat de dames interesseert. Achteraf is er tijd voor een hapje en een babbel. Aan het einde van de avond krijgt elke deelneemster nog een tas met leuke cadeautjes.

Mannen mogen alleen maar meekomen als ze uitgenodigd zijn door een van de vrouwen. Ze mogen de handtassen dragen en krijgen dan ook de bijnaam 'sacoche'. Maar vandaag is het girls only en moeten de mannen dus van achter hun computerscherm volgen.

Cadeaubonnen

In Londen halen de vrouwen de agenda uit hun spierwitte cadeautas en bekijken ze de bons die ze gekregen hebben. 'Gratis cocktails, gratis nagellak en een bezoekje aan de manicure!' roepen ze enthousiast door elkaar. 'En een metrokaart voor een hele dag! Dat wordt rondrijden', bedenkt Lamazone.

Voor ze in de Apple Store verwacht worden voor een lezing, hebben ze nog even tijd om te shoppen. 'Wat dacht je van een bezoekje aan de Bose-winkel?' vraagt Imke Dielen terwijl ze een cadeaubon toont. Ze kijkt even op haar gsm waar de winkel ligt en met een groepje duikt ze de metro in richting Regent Street.

In de audiowinkel nemen de dames onmiddellijk hun Iphones om audiosystemen en versterkers te testen. 'Die bas klinkt wel goed', vindt Matuvu. De Iphones klikken en sturen de foto's onmiddellijk online. Het thuisfront moet op de hoogte blijven.

'Bedrijven zien ons als de ideale proefkonijnen', vertelt Bnox. 'We zijn technisch en kritisch genoeg om goede feedback te geven en we bloggen over alles. Ze zien ons als de testers van nieuwe technologieën.' Na afloop nemen de girl geeks snel hun gratis draadloze muis in ontvangst, want ze zijn al laat voor de lezing.

De professionele blogsters Molly Flat en Jess Greenwood vertellen een uurtje over de nieuwste trends en hun eigen ontdekkingen en interesses op het wereldwijde web en daarna storten de blogsters zich weer op het shoppen.

Imke Dielen wil even naar de Nokiawinkel want haar verbinding met het internet laat het afweten en berichtjes plaatsen lukt niet meer. De jongens van de winkel gaan op zoek naar een oplossing en plots is er weer verbinding. Toch voor even, want later duikt het probleem weer op en ze blijkt niet alleen te zijn. Een Engelse girl geek legt later uit dat het netwerk van de gsm-provider O2 overbelast wordt door smartphones omdat alleen O2 een abonnement voor Iphone aanbiedt in Engeland.

Gelakte nagels

In het hotel nipt Lamazone aan haar thee als ze een Engelse collega vragen stelt over haar geekyness: 'Heb je een Twitteraccount? En Facebook? En een blog?' Het meisje blijkt alleen een blog te hebben, maar voelt zich daarom niet minder girl geek. 'Ik ben gewoon geïnteresseerd in technische dingetjes en het is leuk om ideeën uit te wisselen', verklaart ze.

En dan is het alweer tijd om naar huis te gaan. Op de trein worden de aankopen vergeleken en ook de cadeautjes worden met een kritische blik gekeurd. Enkele dames tonen hun mooi gelakte nagels en een paar anderen vertellen over de speciale cocktails die ze gratis geproefd hebben. Ondertussen worden er verder berichtjes en gekke foto's naar het internet gestuurd.

Bnox is tevreden over de dag: 'Vandaag was alles totally geek, meer nog dan de vorige edities van Brussels Girl Geek Dinner.'

Als de trein in Brussel aankomt, staat er in het station een eenzame geek te wachten met een groot kartonnen bord: 'Welcome home, Girl Geeks!' Die wil de volgende keer natuurlijk gewoon mee.

Sport
 1. BUITENLAND. Kompany keert terug met gelijkspel, Atletico verliest topper
 2. Hamilton zegeviert tijdens GP van de USA en nadert op Rosberg
 3. Mamelodi Sundowns wint CAF Champions League
 4. VIDEO. Standard dolt met weerloos Waasland-Beveren
 5. VIDEO. AA Gent lijdt onwaarschijnlijke nederlaag in blessuretijd op Eupen
 6. Mathias Vosté schaatst Belgisch record op 500 meter
 7. Fransman Lebesson kroont zich tot Europees kampioen tafeltennis
 8. GP van de USA: startgrid
 9. VIDEO. Matig Genk pakt in slotfase scalp van STVV na frommelgoal
 10. Inter-coach de Boer: ‘Weet niet of ik woensdag nog trainer ben’
 11. Video Mark Cavendish die wint op een F1-circuit, dat ziet er zo uit
 12. Jonas Coreelman bevestigt uitstekende vorm in Aken met nieuw persoonlijk record
 13. Lecluyse wint 200 meter wisselslag in Compiègne
 14. Olympic Essenbeek Halle en AC Meetjesland winnen opener CrossCup in Gent
 15. De Ketele en De Pauw bezorgen België zesde medaille op EK piste
 16. Vasil Kiryienka pakte de bloemen in Chrono des Nations
 17. Pieter Devos leidt in Wereldbeker na vierde plaats in Helsinki
 18. Yannik Reuter gaat onderuit in finale van Challenger Brest
 19. Red Flames zetten Rusland opnieuw opzij in oefenmatch
 20. Carreno Busta houdt Fognini van titel op ATP-toernooi Moskou