DE OMBUDSMAN

Bij Lidl mag u naar het toilet zoveel u wil

Woord-wederwoord is een heilig journalistiek principe, maar in het subgenre interview wordt het om praktische en pragmatische redenen niet toegepast. En dan gebeurt het dat een interviewee een foute bewering in de krant lanceert. Hoe ga je daarmee om, vraagt TOM NAEGELS zich af?

Bij Lidl mag u naar het toilet zoveel u wil. Als werknemer althans - als klant, daar heb ik geen idee van. Maar daar draait het ook niet om. Als werknemer: anytime.

Waarom vertel ik dat? Omdat in het dS Weekblad van vorig weekend, in het dubbelinterview met Bruno Tobback (voorzitter SP.A) en Peter Mertens (voorzitter PVDA), die laatste stelt: 'België is het op twee na productiefste land ter wereld. De intensiteit op de werkvloer is enorm opgedreven. Haast álles wordt gecontroleerd. Bij de Lidl mag je maximaal tweemaal per dag naar het toilet. Dat heeft tot gevolg dat mensen veel sneller dan vroeger met haken en ogen aan mekaar hangen.'

Het was maar een voorbeeld in een breder politiek verhaal, maar bij Lidl schrokken ze. 'Een zeer hard citaat, dat werkelijk op geen waarheid berust', schrijft Pieterjan Rynwalt, woordvoerder van de supermarktketen. 'Lidl legt geen beperking op aan het toiletbezoek van zijn werknemers. Niet vandaag, noch gisteren. Dergelijke praktijk druist volledig in tegen onze bedrijfscultuur.'

Nu valt dit eigenlijk buiten mijn opdracht als ombudsman. In andere omstandigheden zou de deontologie vereisen dat de krant wederwoord vraagt bij Lidl, maar omdat het een opmerking betreft in de marge van een lang interview, is dat niet gebruikelijk. De geïnterviewde is hier verantwoordelijk voor zijn eigen woorden. Maar toch. Het is informatie die in deze kolommen heeft gestaan. En die mogelijk fout is. Toch maar even feiten checken dus.

'Ik heb dat gehoord van een van onze dokters van Geneeskunde voor het Volk', zegt Mertens, als ik hem erover contacteer. 'Een patiënte vroeg hem een doktersbriefje, opdat ze meer dan twee keer per dag naar het toilet zou mogen gaan. Ik weet niet of dat in alle Lidl-vestigingen het geval is. Ik wil ook geen kruistocht beginnen tegen Lidl. Mijn punt is dat het hele werkproces gechronometreerd wordt.'

Ik vraag Mertens om het nummer van de dokterspraktijk, om het verhaal na te gaan. Als hij terugbelt met die informatie, zegt hij: 'Ik heb me blijkbaar vergist. Het is niet bij Lidl, maar bij Luminus. Nu doet dat er niet toe voor mijn algemene punt: dat we een loopbaan van vijfenveertig jaar in dertig jaar aan het persen zijn. En dat alles getimed wordt. Maar ik zal me verontschuldigen bij Lidl.'

Dat is ondertussen gebeurd, zowel persoonlijk als op de website van de PVDA.

Luminus, dus.

Bij de betreffende dokterspraktijk, in het Genkse, bevestigen ze. Drie à vier weken geleden belde er een vrouw voor een afspraak. Ze volgde een dieet, waardoor ze veel water diende te drinken. In het bedrijf waar ze werkte, Luminus dus, dien je in de computer in te geven wanneer je naar het toilet gaat. Omdat ze zo vaak ging plassen, vroeg haar overste om een bewijs dat ze daar een medische reden voor had.

Daar komt het verhaal vandaan.

Of niet? Bij Roger Peeters, ACV-secretaris voor de sector gas en elektriciteit in de regio Hasselt, is te horen dat Luminus het toiletbezoek beperkt noch registreert, maar dat dat wel gebeurt bij Call-it, een callcenter dat vooral voor Luminus werkt. Bij Call-it reageren ze dan weer verontwaardigd: 'Wij zijn een telefooncentrale. Als een medewerker naar het toilet gaat, drukt die een toets in om te vermijden dat zijn telefoon zou rinkelen in zijn afwezigheid. Maar dat gebruiken wij niet om te controleren hoe dikwijls hij gaat!' En dat wordt bevestigd door Jos Vanhout, de LBC-secretaris gespecialiseerd in callcenters. 'In de callcenters wordt tijd minutieus afgemeten, en vroeger werden toiletbezoeken soms afgetrokken van de pauzes. Maar dat mag niet en bij de groten gebeurt het ook niet meer. Wel is het zo, in elk bedrijf, dat als iemand echt veelvuldig zijn plaats verlaat, en hij claimt daar medische redenen voor, men daar een bewijs van kan vragen. Dat is niet onwettig.'

Bon. Vanzelfsprekend zegt dat alles niets over of er nu abnormaal veel stress is op de werkvloer, en of mensen veel te hard moeten werken. Maar de opmerkelijke bewering van Peter Mertens, dat het toiletbezoek van werknemers beperkt wordt tot twee keer per dag, klopt niet. Ze is gebaseerd op één geval, dat door de specifieke omstandigheden - het dieet - niet kan worden veralgemeend. Bovendien is er geen aanwijzing dat het de vrouw verboden werd om zo vaak te gaan.

In de terminologie van de befaamde fact checker's-site PolitiFact: broek in de fik.

Lessen voor de krant

Wat kan een krant hier nu uit leren? Er bestaan (internationaal) tijdschriften die ook beweringen van geïnterviewden voor publicatie op hun waarheidsgehalte controleren. Dat is echter tijdrovend, en roept de vraag op hoe een fout kan worden gemeld. In of naast het interview zelf? Dat kan pedant overkomen, en het vertrouwen van de geïnterviewde schaden: het lijkt alsof de krant zijn onevenredige machtspositie gebruikt om zelf aan het debat deel te nemen. Of laat je de foutieve bewering gewoon weg? Dan verhul je de retoriek van de politicus, die ook relevant is.

Zelf ben ik voorstander van een onlinerubriek, waarin beweringen die anderen - politici, opiniemakers, publieke figuren - de voorbije week hebben gedaan, worden gecontroleerd. Naar het voorbeeld van PolitiFact, FactCheck.org, de fact check van de Associated Press, of het onlangs gestarte NRC Checkt (NRC Handelsblad). Dit stuk is, in alle bescheidenheid, een voorbeeld van hoe dat zou kunnen werken.

De ombudsman houdt de redactie van De Standaard wekelijks een spiegel voor. Opmerkingen over journalistiek in De Standaard kan u melden via ombudsman@standaard.be en via www.standaard.be/ombudsman, waar u ook links vindt naar zijn Facebook- en Twitterpagina (@OmbudsDS)

Fouten melden naast het interview kan pedant overkomen en het vertrouwen van de gëinterviewde schaden

Sport
 1. Video Neymar zet krabbel onder hallucinant contract bij Barcelona
 2. Video Preud'homme: "In België is geen enkele ploeg favoriet tegen Club in Brugge"
 3. Oostenrijkse nationale doelman is zes maanden out
 4. Courtois tegen Batshuayi: "Schrijf om te beginnen mijn naam eens juist!"
 5. Guardiola stelt Vincent Kompany gerust
 6. Foto Kerber is “Speelster van het Jaar” en poseert samen met collega’s voor start van Finals
 7. Minsk gaat Europese Spelen van 2019 organiseren
 8. Keukeleire sneuvelt met de meet in zicht in Abu Dhabi
 9. Limburg United strikt IJslander Vihjalmsson maar verliest Vanwijn
 10. Kerber leidt rode groep, Radwanska voert witte groep aan op WTA Finals
 11. Match Of The Day-presentator Lineker zwaar aangevallen na uitspraken over vluchtelingen
 12. Yannik Reuter stoot door naar halve finales in Brest
 13. Nieuw contract en monsteropstapclausule voor Carrasco
 14. Geen medaille voor Pieter Timmers op 100m in Singapore
 15. Video Ferrari-piloot Kimi Raikkonen blikt vooruit naar de GP van de USA
 16. Zondag Wereldbeker op de Cauberg: Generale repetitie voor WK 2018
 17. Tom Meeusen: “Ik kan alleen maar zeggen dat ik mijn best doe”
 18. Emma Meesseman wint Europese Supercup
 19. Pieter Timmers bereikt finale 100 meter vrije slag in Singapore
 20. Ann Wauters wint met Los Angeles Sparks de WNBA